Slovenija

Nussdorferjeva o težavah na Koroškem

gt
11. 5. 2015, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ugotovljena nemoč posameznikov, ki želijo pravico doseči po pravni poti, a je zaradi dolgih sodnih postopkov ne morejo

sta

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je s sodelavci obiskala Dravograd, ugotavlja, da so velik problem Korošcev slabe ceste in cestne povezave, tudi brezposelnost, a mnogi tamkajšnji ljudje najdejo delo v Avstriji.

Deset pobudnikov, predvsem z območja občine Dravograd, z Raven na Koroškem in iz Slovenj Gradca, je varuhinji predstavilo precej osebne zgodbe, ki so bile povezane z zemljišči in medsosedskimi spori, odnosi med starši in otroki, prav tako pa še težave, ki so posledica podjetniškega izigravanja zakonodaje in izogibanja dolžnostim. Velike so finančne težave ljudi, mnogi v večletnih sporih tudi zbolijo in zelo veliko izgubijo, spoznava varuhinja. Kot je dejala po poslovanju v Dravogradu, je od ljudi izvedela veliko osebnih zgodb, ko je tudi varuh nemočen. Kljub temu da nadzoruje delo države in ugotavlja nepravilnosti, posamezniku v konkretnem primeru ne more pomagati, ker mora ta stopiti na pravne poti, česar pa mnogi ne želijo.

Nussdorferjeva je tudi opazila nemoč posameznikov, ki želijo pravico doseči po pravni poti, a je ne dosežejo zaradi dolgih sodnih postopkov. Zato varuhinja, kot je dejala, nemalokrat sliši posameznike povedati, da bodo pravico morali vzeli v svoje roke. Pred tednom dni se je srečala tudi z županjo občine Dravograd Marijano Cigala, a kritik na račun dela občine ni slišala.