Slovenija

Negativni učinki sprememb zakonodaje na rezultate Pošte Slovenije

sta/mv
11. 5. 2015, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pošta Slovenije je v prvem četrtletju ustvarila štiri milijone evrov dobička pred davki ter opravila 238,4 milijona storitev. S poslovanjem se je danes seznanil nadzorni svet, ki ugotavlja, da so negativni učinki sprememb zakonodaje v času od leta 2012 precej višji od pozitivnih in se še krepijo.

Mediaspeed

Negativni vpliv oz. neto učinek realiziranih in napovedanih sprememb zakonodaje od leta 2012 do leta 2015 in naprej znaša 28,5 milijona evrov, so po seji nadzornega sveta sporočili iz Pošte Slovenije.

V to številko so všteti povišanje stroškov študentskega dela, spremembe davčne zakonodaje (povišanje DDV in uvedba davka na finančne storitve) ter zmanjšanje prihodkov iz naslova priporočenih pošiljk, ki jih državni organi pošiljajo fizičnim osebam kot navadne pošiljke.

V nadaljevanju se je nadzorni svet seznanil s poročilom o poteku reorganizacije družbe. Pošta Slovenije je namreč s 1. majem izvedla nekatere reorganizacijske spremembe tako na ravni uprave kot poslovnih enot.

Poslovne enote Kranj, Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto so se pripojile k poslovnim enotam Ljubljana, Maribor, Koper in Celje. Obstoječa samostojna poštna logistična centra v Ljubljani in Mariboru sta se združila v poslovno enoto Poštni logistični center, reorganizirana pa so tudi nekatera področja na upravi. Na uporabnike poštnih storitev izvedene spremembe ne vplivajo, pravijo v družbi.

Na Pošti Slovenije še pravijo, da gredo trendi v vseh poštnih upravah v EU v zadnjih desetih letih predvsem v produktno organiziranost, saj za teritorialno organiziranost glede na vpliv razvoja informacijsko komunikacijske tehnologije ni več razlogov. Zato se bodo na Pošti Slovenije tudi v prihodnje izvajale organizacijske spremembe.