Slovenija

Brglez na vrhu Parlamentarne skupščine Unije za Sredozemlje o migracijski politiki

sta/mv
11. 5. 2015, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik DZ Milan Brglez se je danes v Lizboni udeležil 2. vrha predsednikov parlamentov Parlamentarne skupščine Unije za Sredozemlje na temo migracijske politike. V svojem prispevku na razpravi se je Brglez med drugim zavzel za okrepitev dialoga med EU in državami, od koder migranti prihajajo ali jih prečkajo, so sporočili iz DZ.

STA

Udeleženci so razpravljali na temo migracije, azil in človekove pravice v evrosredozemskem prostoru ter sprejeli zaključno deklaracijo s priporočili institucijam EU in voditeljem držav članic Unije za Sredozemlje. V deklaraciji so udeleženci vrha pozvali k boljši in okrepljeni iskalni oz. reševalni operaciji EU v Sredozemlju s sodelovanjem drugih držav ob Sredozemskem morju. Prav tako so izpostavili potrebo po zaščiti osnovnih pravic migrantov pri operacijah evropske agencije za zunanje meje Frontex. Prav tako zahtevajo več pomoči za migrante v resnih težavah in več humanitarnih vizumov za begunce, potrebne mednarodne zaščite. Pozvali so še k skupni evropski politiki za legalne migracije z novimi legalnimi kanali priseljevanja, ki bo upoštevala razmere na trgu dela posamezne države članice EU. Države članice EU tudi pozivajo, naj proučijo načine za spopad z begunsko krizo in možnost sprejema več beguncev iz konfliktnih območij po načelu pravične delitve bremen.

Krizo lahko omilimo z bojem proti mrežam trgovcev s človeškimi življenji

Brglez je v svojem prispevku k razpravi med drugim izpostavil slovensko podporo zavezam članic EU. "Temeljni pogoji za omilitev krize v našem morju so krepitev naše prisotnosti na morju, boj proti mrežam trgovcev s človeškimi življenji, izgradnja novih zmogljivosti za preprečevanje nezakonitih migracij in oblikovanje orodij za okrepitev solidarnosti evropskih in drugih sredozemskih držav," je dejal v svojem govoru. "Skupne težave zahtevajo tudi skupne rešitve. Zato trdno verjamem, da je treba okrepiti dialog med EU ter državami tranzita in izvora. Pri tem pa moramo nasloviti vse izvorne vzroke migracij v Sredozemskem morju," je med drugim na razpravi še poudaril predsednik DZ. Udeležence je na začetku srečanja pozdravila predsednica portugalske skupščine in trenutna predsedujoča PS UzS Maria da Assuncao Esteves, uvodne nagovore pa sta imela predsednik italijanskega senata Pietro Grasso in predsednica italijanske poslanske zbornice Laura Boldrini. Ob koncu zasedanja je udeležence nagovoril portugalski premier Pedro Passos Coelho. Predsednike parlamentov je kasneje sprejel tudi portugalski predsednik Anibal Antonio Cavaco Silva.