Slovenija

"Na temeljih vrednot SLS lahko Sloveniji pomagamo na njeni poti"

sta/mv
11. 5. 2015, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenija že dalj časa ne najde ne enotnosti ne svojega pravega glasu, državo pa pestijo mnoge težave, je na obeležitvi 27. obletnice nastanka Slovenske kmečke zveze, danes Slovenske ljudske stranke, ocenil njen predsednik Marko Zidanšek. Izpostavil je vrednote SLS, ki lahko po njegovem mnenju Sloveniji pomagajo na poti k potrebnim spremembam.

Metka Pirc

Zidanšek je na današnji slovesnosti pred torkovo obletnico ustanovitve prve slovenske demokratične politične stranke po drugi svetovni vojni spomnil, da SLS izhaja iz kmetstva. Še danes se po njegovih besedah zavzema za kmete, obrtnike in podjetnike, delavce in znanstvenike, mlade in stare - za vsakega posameznika. "Smo glas ljudstva, glas zdrave kmečke pameti. Vedno smo tradicionalni, a smo tudi stranka širine duha. Svoje mesto pri nas so vedno našli izobraženci in SLS je svoje mesto vedno našla ne le v ruralnih, ampak tudi v urbanih okoljih," je uvodoma zbrane nagovoril Zidanšek. Spomnil je, da se je SLS po lanskih parlamentarnih volitvah po skoraj 27 letih znašla v položaju, ko prvič nima svojih predstavnikov v državnem zboru. Slovenija je že pred tem po njegovem mnenju prišla v obdobje, ko ne najde niti enotnosti niti svojega pravega glasu, glasu ljudi, državo pa pestijo težave na mnogih področjih. Tako mora Slovenija po mnenju SLS narediti nekatere spremembe. Zidanšek je poudaril, da se zavzemajo za enakomeren razvoj slovenskega podeželja, zdravo slovensko hrano in skrb za naravne vire. Zavzemajo se za uspešno slovensko gospodarstvo, pri čemer izpostavljajo izobraževanje, prilagojeno trgu dela, ter državo kot učinkovit in kakovosten servis za državljane.

Normalizacija lastniške strukture

Kot enega ključnih ukrepov SLS izpostavlja tudi normalizacijo lastniške strukture, ki jo je treba približati lastniški strukturi gospodarsko uspešnih članic EU. Po njegovem mnenju je treba poiskati družbeno odgovorne lastnike, ki bodo slovensko gospodarstvo uspešneje vodili, pri čemer je potrebna tudi jasna opredelitev strateških ciljev države. Predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS Rok Sedminek pa je v nagovoru izpostavil, da je stanje v slovenskem kmetijstvu posledica premalo posluha države za potrebe kmetov. Tako želi SLS vzpostavitev dvosmerne komunikacije in več vpliva kmetov pri ustvarjanju kmetijskih politik in strategij. Zato napoveduje, da bodo v kmečki zvezi pri SLS vse nevladne kmetijske organizacije povabili k oblikovanju kmetijskega sporazuma, s katerim bodo vzpostavili dialog s kmetijskim ministrstvom in vlado ter ju pozvali, naj upoštevata potrebe kmetov. Predlagajo, naj Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije kot največja stanovska organizacija zagovarja stališča kmetov pri vladi, je še Sedminek povedal na današnji slovesnosti, na kateri se je zbralo okoli 50 članov stranke.