Slovenija

Bank of America iz izgube v dobiček

STA / T.C.
15. 4. 2015, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Druga največja banka v ZDA Bank of America je izgubo iz prvega četrtletja lani v prvem četrtletju letošnjega leta spremenila v dobiček, vendar pa rezultati niso izpolnili pričakovanja analitikov. Delnice banke so se pocenile še pred začetkom borznega trgovanja in si do sredine dneva niso opomogle.

Reuters

Bank of America je v prvem četrtletju letos zaslužila 3,4 milijarde dolarjev dobička oziroma 27 centov na delnico. V enakem obdobju lani je poslovala z izgubo v višini 276 milijonov dolarjev oziroma pet centov na delnico. Razlog za velik preobrat je v tem, da je banka lani pri rezultatih upoštevala kar šest milijard dolarjev raznih pravdnih stroškov.

Bank of America se skupaj z drugimi večjimi bankami dolga leta po krizi še vedno ubada z njenimi posledicami. Zaradi poneverb s hipotekarnimi posojili sicer nihče ni šel v zapor, vendar pa vladni regulatorji ne zamudijo priložnosti, da iz bank iztisnejo kar največ odškodnine. Bank of America je na primer lani sprejela dogovor o poravnavi hipotekarnih preiskav v višini 16,65 milijarde dolarjev.

Reuters

Posel s hipotekami sicer spet cveti in je banki v prvem četrtletju letošnjega leta prinesel 16,9 milijarde dolarjev prihodkov, v prvem četrtletju lani pa 10,8 milijarde dolarjev. Skupni četrtletni prihodki so letos nanesli 21,42 milijarde dolarjev, kar je 5,5 odstotka manj kot lani in malo manj od napovedi analitikov. Tudi dobiček je bil za dva centa nižji od pričakovanj in delnice banke so nazadovale.

Pred odprtjem današnjega borznega trgovanja so šle navzdol za 0,4 odstotka, pozneje pa za 0,6 odstotka na 15,73 dolarja. Delnice Bank of America so se v 12 mesecih pocenile za 1,5 odstotka.

Glavni izvršni direktor banke Brian Moynihan je ob objavi rezultatov opozoril, da so dobiček ustvarili predvsem po zaslugi rasti obsega depozitov in zaslužkov pri investicijskem svetovanju. Potrošniški segment bančnega poslovanja se od prvega četrtletja lani skorajda ni spreminjal, banka pa se je v prvem četrtletju bolje obnesla pri globalnih poslih.

Reuters