Slovenija

Po dneh samevanja v jami zdaj na varnem

Tilen Pajek
15. 4. 2015, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Damijan je medije obvestil o pogrešanem psu v okolici Pivke. Po več dneh so ga izmučenega našli v jami. K sreči ima zgodba srečen razplet.

DZZŽ Postojna

Pretekli konec tedna se je na primorskem koncu odvijala prava iskalna akcija ovčarja Maxa. Damijan se je na javnost obrnil s prošnjo, da mu pomagajo pri iskanju psa, ki ga pogreša že nekaj dni.

DZZŽ Postojna

»Izgubil se je v okolici Pivke. Hvaležni bomo prav za vsako informacijo,« se je zaključil njegov klic na pomoč. K sreči pa se je, podobno kot pri zgodbi o ukradenem psu v Sežani pred dobrim tednom, facebook izkazal kot odlično orodje pri iskanju skrbnikov.

DZZŽ Postojna

Po nekaj dnevih neutrudnega iskanja je v nedeljo napočil dan, ko je naključna sprehajalka v jami zaslišala cviljenje. K akciji so takoj pristopili gasilci iz PGD Košana, ki pa so ugotovili, da sami ne bodo kos zahtevnemu reševanju, zato so na pomoč poklicali jamarje. Reševanje je trajalo debelih šest ur in je bilo za vse vpletene zelo zahteven podvig. »Verjetno Max ni bil vseh šest dni v jami, ampak predvidevamo, da kakšne tri ali morda štiri dni. A kdo bi vedel točno, on pa ne zna povedati. Bil je malo dehidriran, opazili pa smo tudi manjšo odrgnino na tački. Zdaj je kuža v redu, od šoka in strahu je že prišel k sebi,« je za portal Pes moj prijatelj pojasnila Silva Bajc iz Društva za zaščito živali Postojna.

DZZŽ Postojna

Kaj natančno se je zgodilo in zakaj je Max pravzaprav padel v globoko jamo, še ni znano. Kaj je kuža doživljal in preživljal vse dni življenja v jami, pa si težko predstavljamo. Ob srečnem zaključku te reševalne akcije pa gre zahvala vsem vpletenim, ki so pokazali srčnost in bili poleg, ko je bilo treba pomagati. Max je zagotovo maksimalno hvaležen.