Slovenija

Kupili garaže, a niso lastniki

Mirjam Bezek-Jakše
15. 4. 2015, 20.47
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 20.15
Deli članek:

Počasi se je začel odmotavati klobčič glede nakupa garaž na Čardaku v Črnomlju, zgrajenih pred skoraj 40 leti. Begrad je na občinski zemlji pred skoraj 40 leti zgradil osem garaž, ki so jih zdajšnji lastniki kupili leta 1991. Ob prodaji so obljubili, da bodo opravili prepis zemljišča, ko bo mogoče, kajti parcelacije še ni bilo. A zemljiško-knjižno stanje še vedno ni urejeno.

Mirjam Bezek-Jakše

Ta problem je na občinski seji izpostavil svetnik Branislav Adlešič. Kot je povedal, so po drugem posredovanju le dobili odgovor, da je predpogoj za prepis parcelacija, saj mora imeti zemljišče, na katerem stoji garaža, samostojno parcelno številko. Ker občina zemljišča ni prenesla v last Begrada, podjetje tega ne more storiti. Geodet bi moral najprej opraviti parcelacijo, šele potem bi Begrad in občina lastniku garaže lahko prepoznala lastninsko pravico na podlagi priposestvovanja. Po Adlešičevem mnenju gre za norčevanje iz lastnikov, ki so garaže kupili po legalni poti. Kot je dejal, občina ni pri tem nič kriva, a če bo prišlo do davka na nepremičnine, bodo lastniki plačali davek za garaže, občina pa za isto stvar za zemljišče.

Katarina Plut z občinske uprave je v odgovoru zapisala, da je bila podjetju maja 1976 z odločbo dovoljena gradnja stanovanjskih blokov in garaž na Čardaku. Begrad je s kupci sklenil kupoprodajne pogodbe, s katerimi je bil zavezan zgraditi in prodati garaže. Prav tako bi Begrad moral prenesti pravico uporabe zemljišč v velikosti kupljenih garaž na kupce in dovoliti vknjižbo uporabe do tega deleža zemljišča po parcelaciji v korist kupcev. A podjetje nikoli ni opravilo geodetske izmere garaž in s tem tudi ne prepisa lastninske pravice na kupce. Zemljišča so še vedno vpisana na družbeno lastnino ali splošno ljudsko premoženje.

Kot pojasnjuje Plutova, občina lahko izstavi posadne listine kupcem garaž, ki z listinami dokažejo, da so plačali kupnino. Stroške geodetske odmere pa bi morali kupci poravnati sami, saj jim zemljišč ni prodala občina, ampak Begrad. Vendar pa bo glede na dokumentacijo treba reševati vsak primer posebej.

Nekateri lastniki garaž so namreč v preteklosti sklepali tudi pogodbe s takratnim Skladom kmetijskih zemljišč občine Črnomelj, a ni šlo za sklenitev kupoprodajnih, ampak le najemnih pogodb, na podlagi katerih so bili najemniki upravičeni na zemljiščih graditi montažne garaže, niso pa na teh zemljiščih pridobili lastninske pravice. Na občinski upravi predvidevajo, da bodo, potem ko bodo pridobili vse potrebne listine, to pa naj bi bilo do konca tega meseca, lahko pripravili bolj konkreten odgovor glede postopka oziroma načina ureditve lastninskih razmerij za garaže na Čardaku.