Slovenija

Prodaja Pivovarne Laško zgled nadaljnjim prodajnim postopkom

M.J.
13. 4. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V upravljavcu skladov Alpen Invest, ki je del konzorcija prodajalcev Pivovarne Laško, so zadovoljni z izkupičkom prodajnega postopka. Cena 25,56 evra na delnico je po njihovih navedbah plod dolgotrajnega postopka, v katerem je konzorcij bistveno zvišal kupnino. Prepričani so, da predstavlja prodaja Laškega zgled vsem nadaljnjim prodajnim postopkom.

Reuters
Jerman ocenjuje tudi, da je država z uspešno izpeljano prodajo večinskega deleža Pivovarne Laško pridobila na ugledu in zaupanju vlagateljev.

Kot je za STA zapisal glavni upravljavec skladov Alpen Invest Izidor Jerman, jih danes sklenjeni dogovor o prodaji 51,11-odstotnega lastniškega deleža nizozemskemu Heinekenu navdaja z zadovoljstvom. Alpen Invest ima v lasti sicer 4,1 odstotka delnic Laškega.

Postopek je bil po njegovih navedbah voden učinkovito in pregledno, in tudi zato so v družbi prepričani, da predstavlja zgled tudi nadaljnjim prodajnim postopkom.

Jerman ocenjuje tudi, da je država z uspešno izpeljano prodajo večinskega deleža Pivovarne Laško pridobila na ugledu in zaupanju vlagateljev, kar je ključno pred nadaljevanjem privatizacije.

"Upamo, da se bo nadaljeval umik države iz gospodarstva, s čimer bo država pokazala zrelost, kar bo pritegnilo nove investitorje, ki v jugovzhodni Evropi vidijo privlačno tržišče," je še zapisal Jerman.

Konzorcij prodajalcev je danes odprl in pregledal izboljšane ponudbe ter se odločil Laško prodati Heinekenu. Ta naj bi s svojo ponudbo ostale ponudnike po pisanju medijev presegel za nekaj evrov oz. za več kot pet odstotkov. Izboljšane ponudbe naj bi oddali finančni skladi CVC Capital, KKR in Mid Europa Partners.

Dogovorjena cena vrednoti 51,11-odstotni delež Pivovarne Laško na 114,3 milijona evrov, celotno družbo pa na 223,6 milijona evrov.