Slovenija

Kako zadolženi smo v primerjavi z drugimi evropskimi narodi

Črt Kaker
13. 4. 2015, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

O slovenskem javnem dolgu je bilo v preteklosti prelitega že veliko črnila. Slabo stanje slovenskih financ, proračunski primanjkljaj in vsakoletno visoko zadolževanje so postali stalnica nastopov in govorov slovenskih politikov, tako levih kot desnih. Pa je stanje res tako črno, kot nam ga prikazujejo?

Thinkstock

Slovenija je tako v zadnjih letih šla skozi boleče varčevanje, ki je dodobra zarezalo v vse družbene pore, najbolj pa je seveda prizadelo najšibkejše člane naše družbe. Politika je z izvajanjem varčevanja, ki ga je na veliko promovirala Nemčija, tako po mnenju večine naredila več škode kot koristi. Govorili so nam, da smo pred bankrotom, da je varčevanje edino zdravilo, ki nas lahko ozdravi. Pa nas je? Ni nas, kupna moč in življenjski standard Slovencev sta se močno zmanjšala, varčevanje pa je ob tem močno prizadelo javno zdravstvo in šolstvo, torej segmenta, ki so ju prebivalci gradili več desetletij.

Slovenski javni dolg znaša več kot 34 milijard evrov, vsak državljan pa je zadolžen za nekaj več kot 16.000 evrov.

Zadolženost

Vsak dan lahko beremo, kako zadolžena je Slovenija in kako je treba zmanjševati izdatke države. Pa je naša država res tako hudo zadolžena, da si ne more več privoščiti javnih servisov za njene prebivalce? Glede na podatke spletne strani nationaldebtclocks.org, ki spremlja zadolženost večine razvitih držav po svetu, situacija v primerjavi z ostalimi evropskimi državam le ni tako črna, kot jo želijo nekateri prikazati.

Slovenski javnofinančni dolg v tem trenutku znaša približno 34 milijard evrov, vsak Slovenec je tako zadolžen za približno 16.000 evrov. Tujim posojilodajalcem ob tem vsako leto izplačamo kar 1,5 milijarde evrov na račun obresti, ob tem, da je prilivov v proračun za približno 9 milijard evrov.

Primerjava

Kako pa stojijo ostale evropske države? Večina slabše od Slovenije. Samo poglejmo Nemčijo, državo, ki je s svojim diktatom varčevanja več evropskih držav spravila na kolena. Vsak državljan največjega evropskega gospodarstva je zadolžen za dobrih 25 tisoč evrov, celotni nemški javni dolg pa znaša več kot 2 bilijona evrov, številka, ki si je večina izmed nas niti predstavljati ne more. Ob vsem tem Nemčija za obresti od posojil letno plača kar 48 milijard evrov. Tudi naša severna soseda se ne more ravno pohvaliti z nizko zadolženostjo. Vsak Avstrijec je v povprečju zadolžen za 36 tisoč evrov, skupni dolg države pa znaša več kot 300 milijard evrov.

Veliko slabše od Slovenije je stanje v sosednji Italiji, kjer morajo za obresti letno odšteti kar 125 milijard evrov, vsak državljan je zadolžen za več kot 40 tisoč evrov, skupni dolg države pa znaša skoraj 2,5 bilijona evrov. Podobna situacija je tudi v še eni evropski velesili, Franciji, kjer je na primer vsak državljan zadolžen za skoraj 40 tisoč evrov.

Po drugi strani pa je stanje na Slovaškem, v državi, s katero nas v tujini največkrat zamenjujejo, vsaj po številkah sodeč, veliko boljše od našega. Njen javni dolg namreč znaša dobrih 50 milijard evrov, kar pomeni, da je vsak Slovak v povprečju zadolžen za slabih 10 tisoč evrov.

To so številke, ki sicer marsikaj povedo, a tudi veliko skrijejo.

SLOVENIJA

Javni dolg: 34 milijard evrov

Zadolženost na prebivalca: 16.498 evrov

Dolg kot odstotek BDP-ja: 74,60 %

Država letno za obresti od posojil plača 1,6 milijarde evrov.

NEMČIJA

Javni dolg: 2,03 bilijona evrov

Zadolženost na prebivalca: 25.187 evrov

Dolg kot odstotek BDP-ja: 68,50 %

Država letno za obresti od posojil plača 48,5 milijarde evrov.

AVSTRIJA

Javni dolg: 304,7 milijarde evrov

Zadolženost na prebivalca: 36.088 evrov

Dolg kot odstotek BDP-ja: 75,88 %

Država letno za obresti od posojil plača 7,3 milijarde evrov.

ITALIJA

Javni dolg: 2,37 bilijona evrov

Zadolženost na prebivalca: 45.017 evrov

Dolg kot odstotek BDP-ja: 139,39 %

Država letno za obresti od posojil plača 125 milijard evrov.

SLOVAŠKA

Javni dolg: 53 milijard evrov

Zadolženost na prebivalca: 9859 evrov

Dolg kot odstotek BDP-ja: 59,10 %

Država letno za obresti od posojil plača 2,4 milijarde evrov.

ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE

Javni dolg: 17,1 bilijona evrov

Zadolženost na prebivalca: 53.529 evrov

Dolg kot odstotek BDP-ja: 104,56 %

Država letno za obresti od posojil plača 495,1 milijarde evrov.

FRANCIJA

Javni dolg: 2,51 bilijona evrov

Zadolženost na prebivalca: 38.261 evrov

Dolg kot odstotek BDP-ja: 94,35 %