Svet

Skrajna desnica na pohodu

M.J.
13. 4. 2015, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na več shodih se je v nemškem Dresdnu zbralo več kot tisoč ljudi, ki nasprotujejo za danes napovedanemu protestu gibanja Pegida, na katerem naj bi zbrane nagovoril vodja nizozemske skrajne desnice Geert Wilders. Dogodke proti Pegidi so pripravili stranka Levica, socialdemokrati (SPD) in Zeleni, študentske in šolarske pobude ter t.i. svet tujcev.

Reuters

Na današnjem shodu Pegide, ki nasprotuje islamskim priseljencem in islamizaciji Evrope, napovedujejo rekordno udeležbo, potem ko ta že nekaj mesecev upada. Vrhunec je gibanje doživelo v začetku januarja, ko je na ulicah zbralo 25.000 privržencev.

Ob prihodu Wildersa, znanega nizozemskega populista in voditelja skrajno desne Stranke za svobodo (PVV), naj bi se namreč po ocenah zbralo kar okoli 30.000 ljudi. Njegov govor je predviden za 18. uro, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Upora PVV na Nizozemskem sicer že nekaj časa upada, kljub temu pa Wilders za mnoge ostaja nekakšen simbol sovraštva do islama v zahodni Evropi.

Nasprotniki Pegide menijo, da je ta s povabilom Wildersa prestopila vse meje. V znak nasprotovanja so se danes v Dresdnu zbrali na več dogodkih pod geslom "Raznolikost namesto enoličnosti", h katerim so pozvale levo usmerjene politične stranke, pa tudi predstavniki šolarjev in študentov ter tujcev.

Med udeleženci sta bila predsedujoča nemškim Zelenim na zvezi ravni Simone Peter in Cem Özdemir, poroča dpa.

Saška ministrica za integracijo Petra Köpping (SPD) je na enem od shodov opozorila, da Pegida v mesto vabi desne populiste, da bi ti lobirali za njene interese, čemur se je treba postaviti po robu. Predstavnik Zelenih na Saškem Jürgen Kasek je izpostavil, da na Saškem obstaja civilna družba, ki ne ostane tiho, ko se na ulice podajo ljudje, ki razširjajo sovraštvo.

Ministrski predsednik Saške Stanislaw Tillich je že pred tem obe strani pozval, naj predvsem protestirata mirno. "Ne bomo tolerirali ksenofobnih ali rasističnih (izjav) govorcev," je še dejal za dpa.