Slovenija

Samo Fakin nov kamen spotike med SD in SMC?

Ž.K.
13. 4. 2015, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mandatno-volilna komisija bo v četrtek odločala o soglasju k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Za Fakina je zbiranje poslanske podpore vse prej kot lahka naloga.

STA

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je 25. marca Fakina imenovala za generalnega direktorja zavoda, čeprav je bilo že takrat jasno, da podpore ministrice za zdravje in njene stranke nima. K njegovemu imenovanju mora dati soglasje še državni zbor, kjer pa se utegne zaplesti že v četrtek na mandatno-volilni komisiji.

Če ne bo uspel zbrati dovolj poslanskih glasov, bo ZZZS moral ponoviti postopek javnega razpisa in imenovanja.

Fakin, ki se poteguje za že tretji mandat na čelu ZZZS, si podpore največja parlamentarna stranke SMCše vedno ni uspel zagotoviti. Meni, da po strokovni plati skoraj ni razloga, da ga v DZ zavrnejo. Navedbam o tem, da njegovo videnje zdravstva ni združljivo z zdravstveno reformo SMC, pa ne verjame. V petek je začel obiske v poslanskih skupinah in se najprej predstavil prav poslancem SMC. V tem tednu bo obiskal še druge poslanske skupine z izjemo NSi, ki je ta teden v DZ poslala predlog priporočil za izboljšanje poslovanja ZZZS. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi mu odrekli dobrodošlico tudi v ZaAB. Poleg stališča SMC je za zdaj znano še stališče SD, ki pa mu je naklonjeno. Glede na to, da je SD članica koalicije in da odnosi med SD in SMC v zadnjih tednih zaradi afere Vebergate niso ravno najboljši, bo zanimivo spremljati glasovanje o podpori Samu Fakinu. Če ta ne bo uspel zbrati dovolj poslanskih glasov, bo ZZZS moral ponoviti postopek javnega razpisa in imenovanja.