Slovenija

Janša razpel svoje mreže

Simon Rosc
7. 4. 2015, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Janša že razmišlja o morebitni naslednji vladi. Razpel je svoje mreže, da bi vanje ujel NSi. A vprašanje je, ali je njuna skupna pot zaradi razprtij sploh mogoča. Če z Novakovo najdeta skupni jezik, se nam obeta vlada v senci.

sta

Čeprav smo šele lani izvolili novo sestavo parlamenta in za premierja dobili Mira Cerarja, se gruča devetdesetih dvigovalcev rok v našem hramu demokracije lahko kaj hitro zamenja. Po letih nekoliko zamrle levice se je ta pošteno okrepila in utira pot svoji politiki. Kaj pa je z desnico? Trenutno jo v parlamentu zastopata dve stranki, SDS in NSi, ki pa skupaj nikakor ne moreta tvoriti večine v državnem zboru. In ker je treba misliti na prihodnost in je politika navsezadnje le boj za oblast, je prvak SDS Janez Janša že začel priprave na bodočnost.

Prepričan, da ni storil ničesar narobe, in v želji prepričati slovenske volivce, da je žrtev izprijenih prijemov ljubljanskih Murgel, že pospešeno snuje svojo politično prihodnost. A s kom? S stranko, katere program je najbolj podoben programu SDS. Z Novo Slovenijo. V Janševem imperiju so namreč potrdili, da si želijo po vzoru koalicije Slovenija oblikovati skupno vlado v senci. Šlo naj bi za nekakšen strokovni svet, v katerega je Janša s pismom povabil NSi Ljudmile Novak. Prejem pisma so za javnost tudi že potrdili pri krščanskih demokratih.

sta

Je sodelovanje mogoče?

Takšno ravnanje Janeza Janše pa je nadvse nenavadno, predvsem zaradi kar nekaj zamerljivih pogledov, ki sta si jih izmenjala prvaka obeh strank. Predvsem v zadnjem letu sta nekajkrat stala na nasprotnih bregovih, spomnimo na primer samo na referendum o arhivih in pa na zadržano držo Nove Slovenije v primeru sodbe zoper Janšo v zadevi Patria. Prav zaradi slednjih razprtij, ki so nakazale, da je politika NSi precej drugačna od politike SDS, bi bila lahko morebitna skupna pot podobna slovenskim cestam – precej luknjasta. A vendarle sta se stranki v zadnjem času na nekaterih področjih lepo ujeli. Skupaj so se podali v boj proti spremenjeni noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, stranki pa sta na predlog poslanca NSi Mateja Tonina tudi napovedali interpelacijo zoper obrambnega ministra Janka Vebra.

STA

Preberite več v tiskani izdaji časnika SVET24.