Svet

Varnostni svet ZN zahteva humanitarni dostop do begunskega taborišča v Siriji

STA
6. 4. 2015, 22.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Varnostni svet ZN je danes izrazil globoko zaskrbljenost nad usodo 18.000 palestinskih beguncev v sirskem taborišču Jarmuk le sedem kilometrov od Damaska, ki so ga večinoma zavzeli teroristi Islamske države (IS), ter zahteval takojšen in neoviran humanitarni dostop do ujetih ljudi.

Reuters
Jarmuk pred invazijo IS.

Varnostnemu svetu ZN je o položaju v taborišču poročal vodja Agencije ZN za pomoč Palestincem (Unrwa) Pierre Krahenbuhl, ki je dejal, da tako obupno slabo še ni bilo nikoli in gre za golo preživetje. V Jarmuku je bilo do leta 2011 okrog pol milijona palestinskih beguncev, po izbruhu državljanske vojne pa se je večina razselila.

Teroristi IS so taborišče napadli pretekli teden in ga deloma zavzeli, celotno območje pa obkroža vojska sirskega predsednika Bašarja Asada. V nedeljo naj bi uspelo pobegniti 94 civilistom, v taborišču pa je še vedno ujetih okrog 3500 otrok.

Pomoč Varnostnega sveta in vseh držav z vplivom na katero od vojskujočih se strani je v ZN zahteval predstavnik Palestincev Rijad Mansur. Jordanska veleposlanica Dina Kavar je povedala, da je Varnostni svet pripravljen na dodatne ukrepe za pomoč palestinskim beguncem.