Svet

Islamska država zavzela begunsko taborišče Jarmuk

STA
6. 4. 2015, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skrajna Islamska država je zavzela že skoraj celotno palestinsko begunsko taborišče Jarmuk v sirski prestolnici Damask, potem ko so njeni pripadniki danes znova napredovali, so posvarili aktivisti. Džihadisti so v palestinsko taborišče sicer vdrli pred skoraj tednom dni, humanitarne razmere tam pa so kritične.

Reuters

"Islamska država sedaj nadzoruje 90 odstotkov taborišča," je sporočil vodja nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Proti Islamski državi se sicer v Jarmuku bori palestinska skupina Aknaf Bejt al Makdis, ki je povezana z gibanjem Hamas in nasprotuje sirski vladi, a jo džihadisti odbijajo. Po besedah Rahmana je Aknaf Bejt al Makdis sedaj omejena le še na severovzhoden konec taborišča.

Sirske vladne sile so položaje Islamske države v Jarmuku medtem začele obstreljevati z letali in raketami zemlja-zemlja. Če bi džihadistom uspelo utrditi svoj položaj v taborišču, bi namreč to lahko postalo njihovo oporišče znotraj sirske prestolnice.

Združeni narodi opozarjajo na izredno slabe humanitarne razmere za okrog 18.000 Palestincev, od tega 3500 otrok, ki ostajajo ujeti v taborišču na južnem obrobju Damaska. Še posebej severni deli taborišča so utrpeli precej škode, uničene so bile številne zgradbe, tudi zdravstveni domovi. Po navedbah ZN taborišče trenutno nima varne oskrbe z vodo.

Taborišče že od leta 2013 oblegajo sirske vladne sile, potem ko so se na tem območju razširile uporniške skupine. Jarmuk je bil prvotno zgrajen za Palestince, ki jih je v beg pognala arabsko-izraelska vojna leta 1948. Nekoč je bila to cvetoča četrt, dom okoli 160.000 palestinskim beguncem in Sircem.