Slovenija

Mojčina bitka se nadaljuje

Žiga Kariž
7. 4. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mojca Špiler Jenkins je končno izvedela, kje je njena hčerka. A pot do tega, da bosta zopet skupaj, je še dolga. Potem ko so ji znanci iz ZDA javili, da je Anna Marie z očetom v hiši, kjer so nekoč bivali skupaj, se je usedla na letalo in se odpravila za hčerko. Kot kaže, bo morala boj nadaljevati pred ameriškimi sodišči, a sama meni, da Anna Marie Slovenije ne bo več videla.

Facebook, osebni arhiv

Prejšnji teden smo poročali tragični zgodbi triletne Anne Marie in njene mame Mojce Špiler Jenkins. Slednja se je po daljšem času nesoglasij in celo zlorab s strani moža, Američana Arnolda Jenkinsa, odločila vrniti iz ZDA v Slovenijo in razmisliti o nadaljnjem skupnem življenju. Ko po več mesecih nista našla skupnega jezika, sta oba vložila ločitveni tožbi. Mojca v Sloveniji, Arnold v Ameriki. A Arnoldovi odvetniki so ob tem Mojco obtožili še nezakonitega odvzema otroka in pred slovenskimi sodišči sprožili spor.

Mojca Špiler Jenkins nam je sporočila, da je ustanovila sklad Vrnite Anno, prek katerega bo zbirala donacije, s pomočjo katerih bo financirala sodne in prevozne stroške, ki jo čakajo v ZDA. Za vse, ki ji želite pomagati, objavljamo podatke:


Sklad Vrnite Anno

Direktna št. za nakazilo na račun:

SI56 0510 0703 2319 068

BIC-koda (SWIFT code): ABANSI2X

Namen nakazila: Vrnite Anno

Na prvi stopnji so slovenska sodišča Mojci ugodila in ji omogočila, da hčerko do ločitvenih razprav obdrži v svoji domovini. A kot se v Sloveniji pogosto dogaja, so se odvetniki pritožili, in na drugi stopnji je sodišče izločilo vse dokaze, ki so pričali Mojci v prid, ter odločilo v korist očeta. V vsem tem času sodišče Mojce ni povabilo niti na razgovor in njenih argumentov niso nikoli slišali. Ni jih zanimalo, da se je morala v Ameriki večkrat po pomoč zateči k sosedom, da je morala dvakrat na pomoč klicati celo policijo ter da so v družinski posvetovalnici njenega moža poslali na zdravljenje alkoholizma.

S pravnomočno odločbo sodišča se je Arnold ob pomoči policistov in kranjskega centra za socialno delo (CSD) odpravil v vrtec, vzel Anno Marie in jo, ne da bi se od mame lahko poslovila, ne da bi vzela svoje stvari, po hitrem postopku spravil čez lužo. Mojca medtem več dni s hčerko ni niti govorila in ni vedela, kje je. O tem, da je zopet v ZDA, v hiši, kjer so pred nesoglasji skupaj prebivali, so jo obvestili nekdanji sosedi.

Brez razmisleka, nemudoma se je odpravila za hčerko in je velikonočne praznike preživela na poti v Baltimore, kjer bo nadaljevala svojo sodno bitko. Bitko, ki so jo zanjo v veliki meri izgubila že slovenska sodišča. Višje sodišče, ki pri odločanju ni upoštevalo vseh okoliščin primera, ustavno sodišče, ki bi lahko izdalo začasno odredbo, a si je kljub urgenci varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer vzelo za odločanje toliko časa, da je medtem deklica že zapustila slovensko ozemlje. Zdaj je njihovo odločanje praktično brezpredmetno. Del odgovornosti leži tudi na kranjskem CSD. Po besedah Mojce Špiler Jenkins je njihova strokovna delavka ves čas postopka sugerirala, naj družinske težave rešujejo v ZDA, ter jo neprestano opominjala na pravice očeta.

A Mojca se je v pogovoru z nami upravičeno vprašala: »Ali so pravice očeta pred koristmi otroka?« In dodala: »Občutek imam, da so se slovenski javni organi, tako CSD kot sodišča, namenoma znebili tega primera. Ko bi se Anna Marie vrnila v Ameriko, se jim s tem primerom ne bi bilo treba več ukvarjati.« Kako prav ima, se je izkazalo že takoj po tem, ko je Arnold Jenkins prejšnji ponedeljek zjutraj ob pomoči CSD in policije Anno Marie odpeljal iz vrtca. Od takrat dalje ne policija ne CSD nista vedela, kje je deklica in kaj se z njo dogaja. Kako to, da se takrat nihče ni vprašal, kaj je s pravicami mame? Mojca Špiler Jenkins je namreč še vedno zakonita skrbnica svoje hčerke.

Kot nam je pojasnila Mojca, je njen boj izgubljen, četudi v Ameriki dobi skrbništvo nad hčerko. V Slovenijo je brez očetovega dovoljenja ne more prepeljati, in kot pravi, tega ne bo dobila nikoli. Sodni boji so ji že zdaj pobrali celo premoženje, bivanje in pravdanje v Ameriki bo še dražje. Trenutno ji ob strani finančno stoji njena družina, a vprašanje je, koliko časa bodo še zmogli.