Slovenija

Izginili so najlepši pujsi

J.A.
31. 1. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Si predstavljate, da pridete zjutraj v hlev in tam ugotovite, da je čez noč izginil vaš največji pujs?

J.A.

Zamislite si, da ste ostali brez pujsa, ki bi ga čez nekaj dni spremenili v klobase? Težko si je to predstavljati, a je o tem spregovorilo nekaj ljudi, ki so jim tatovi decembra in januarja izpraznili hleve. Odpeljali so pujse, kokoši, zajce in purane.

»Tam okoli 20. decembra sem slišal, da so v bližnjem Trsteniku ponoči odpeljali dva pujsa, še pošalil sem se, da se približujejo prazniki in bo še kje izginil kakšen prašič. Zjutraj pa je pri nas manjkal ravno največji pujs, okoli 140 kilogramov je imel, druga dva sta bila nedotaknjena,« je povedal Ivan Škarja z Ravnika v občini Šentrupert. Bil je zelo neprijetno presenečen, ko je ugotovil, da so tatovi njegovega pujsa ustrelili v svinjaku, ga vrgli čez ograjo in odvlekli mimo psa do vozila.

J.A.

Na domačiji imajo še druge živali, a tatove ovce, govedo in vietnamska pujsa očitno niso zanimali. »Na vrata hleva bom namestil močno ključavnico,« je še dodal.

Dva dni pozneje, ko je kraja pujsov v šentrupertski občini še odmevala po okolici, je ponoči izginil še prašič pri Kastelčevih na Brezovici pri Mirni. Tudi tam so bili v svinjaku trije pujsi in tudi v tem primeru so odpeljali najlepšega. Hiša in svinjak stojita ob cesti, vendar storilci živali niso naložili na najbližji mogoči lokaciji, temveč so ga vlekli po dolini in ga v avto naložili nekaj deset metrov stran. Tudi v tem primeru nihče ničesar ni slišal niti videl. Zdaj je na svinjaku že ključavnica, v kratkem bodo na okna namestili še rešetke.

Zmotno je mišljenje, da tatove zanimajo le pujsi, v Gabrovki so ukradli bika, pri Kurentovih na Veseli Gori pa kokoši in zajce. »Zjutraj je žena prišla v hlev in videla, da je skoraj prazen, ostali sta samo dve drobni kokoški,« je povedal Peter Kurent in dodal, da so storilci dve ovci, ki sta bili poleg, pustili. »Samo dva metra od hleva je pot in gozd, tam je zelo pripravno, da so naložili, kar so ukradli. Sem pa prepričan, da je moral tat dobro poznati situacijo, saj so bila vrata zaklenjena. Živali smo spet dali nazaj, ampak zdaj smo hlev opremili tudi s senzorji, ga ogradili in namestili nova železna vrata.«

J.A.

Alenka Drenik iz Policijske uprave Novo mesto je sporočila, da so v novembru in decembru opazili 10 primerov tatvin živali, največ jih je bilo na območju Trebnjega. »Ugotovitve kažejo, da so bile vse tatvine izvedene v nočnem času iz odklenjenih hlevov in gospodarskih objektov. Policisti so v teh primerih ugotavljali tudi okoliščine kaznivega dejanja mučenja živali. Občanom svetujemo namestitev ključavnic in jih pozivamo, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali neznancev.«

Zadnji primer kraje živali se je zgodil v Zabukovju, kjer je čez noč izginilo okoli 50 puranov. Lastniki domnevajo, da so odpeljali žive. »Živali imamo zaklenjene, a storilcev to ni ustavilo, ključavnico so verjetno odlomili s 'pajsarjem' in vzeli, po kar so prišli,« pravijo. Tudi oni nikogar ne sumijo, so pa po tem dogodku še bolj poskrbeli za varnostne ukrepe v hlevu.

Eden od sogovornikov v Mirnski dolini je omenil, da se čudi, kako je policija hitro odkrila tatova, ki sta v okolici Žužemberka v tem obdobju ukradla psa. Tega oziroma kar je ostalo od psičke pasme beagle, so naši v novomeškem romskem naselju. Ob tem velja omeniti, da je policiji pri preiskavi pomagala registrska številka sumljivega avtomobila, ki si jo je občanka zapisala in o njej obvestila može v modrem.

J.A.

Pogovor o tatvinah živali na območju PP Trebnje (pa ne z oškodovanci) je navrgel namig, da morda ni nepomembna bližina romskega naselja Vejar, kjer živi več kot 300 Romov, zato smo se obrnili na tamkajšnjega romskega svetnika Matijo Hočevarja. »V našem naselju imajo stanovalci koline samo, če so sami zredili žival, to vam zagotavljam. Mi ne krademo, to delajo Romi iz Novega mesta,« je povedal Hočevar in dodal, da je meso danes tako poceni v trgovinah, da jim res ni treba krasti živine. »Prosim, da vseh Romov ne mečete v isti koš,« je dejal.