Svet

Merklova in Hollande v Strasbourgu na neformalni večerji

STA
30. 1. 2015, 21.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V francoskem Strasbourgu sta se nocoj na neformalni, a delovni večerji sestala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Gosti ju predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Voditelja bi se morala sicer sestati že 11. januarja, a so srečanje zaradi terorističnih napadov v Parizu preložili.

Reuters

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, se je večerja v eni od restavracij nedaleč od sedeža Evropskega parlamenta pričela ob 18.30. Izjav za medije pred začetkom ni bilo, prav tako naj jih ne bi bilo po koncu večerje. "Ker je večerja neformalna, ne bo niti dnevnega reda niti sklepov niti izjav," so sporočili iz Elizejske palače. V bližino trojice so dovolili le izbranim fotografom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg Schulza, Merklove in Hollanda so za mizo nocoj le še prevajalci, poroča AFP. Pogovori naj bi se sicer po napovedih Pariza vrteli okoli "evropskih perspektiv in aktualnih vprašanj, varnosti in terorizma ter tudi Ukrajine". Med temami pa bo zagotovo tudi Grčija in njena nova vlada, ki je s svojimi izjavami in napovedmi v minulih dneh že dodobra razburila Evropo.

Med drugim je novi grški finančni minister Janis Varufakis danes ob obisku šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema v Atenah zavrnil nadaljnje sodelovanje s trojko mednarodnih posojilodajalcev in dejal, da strog varčevalni program za Grčijo ni izvedljiv.

Schulz je sicer v četrtek kot prvi tuji politik po nedeljskih predčasnih volitvah v Grčiji obiskal Atene in se sestal z novim premierjem Aleksisom Ciprasom. Po srečanju je ocenil, da si Grčija prizadeva za iskanje skupne poti z evropskimi partnerji glede reševanja grških problemov s prezadolženostjo.

Cipras bo medtem že prihodnji teden obiskal Rim in Pariz ter verjetno tudi Bruselj, medtem ko njegov obisk v Berlinu zaenkrat ni predviden.

AFP še dodaja, da so lastniki restavracije, kjer voditelji večerjajo, po lastnih navedbah za nek lokalni časnik nocoj pripravili "malo preprostejši, a klasičen" jedilnik ter ponudili v izbiro po tri predjedi, glavne jedi in deserte po ceni "38 evrov na osebo, brez pijače".