Zdravje

Je deklica odkrila zdravilo proti raku?

U.K.
30. 1. 2015, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Michael Lisanti je malce za šalo vprašal svojo osemletno hčerko, kako bi pozdravila raka. Odgovor ga je izjemno presenetil, čeprav se mu sprva njena rešitev ni zdela verjetna. A zaradi deklice je ekipa znanstvenikov morda bližje zdravilu kot kadarkoli. Njene besede so vsekakor vredne zlata, če se bo izkazalo, da je odkrila zdravilo za eno najhujših bolezni človeštva.

Arhiv Svet24

Michael Lisanti je s svojo ženo Federico Sotgio del ekipe, ki se trudi razviti zdravilo za nekatere najpogostejše oblike raka. In nekega dne je Michael vprašal svojo hčerko Camillo o tem, kako bi ga pozdravila ona. Deklica je odgovorila, da bi ga zdravila z antibiotiki. »Tako kot takrat, ko me boli grlo,« je dejala deklica.

Sprva sta se starša smejala in povedala idejo svoji ekipi. Čeprav se jim je ideja sprva zdela absurdna, so se odločili, da poskusijo v laboratoriju v Manchestru. Presenečeni so ugotovili, da antibiotik, ki je v splošni uporabi, ubije večino rakastih celic. Testirali so antibiotik doksiciklin, ki ga po navadi najdemo v kremah proti aknam. Antibiotiki so uničili kar sedem vrst najbolj pogostih oblik raka, med njimi rak na prsih, na pljučih, prostati in celo tumorje na možganih. In kar je najbolje, antibiotik stane le nekaj centov, medtem ko trenutna zdravila proti raku stanejo po več sto evrov na dan.

Oglasila so se že nekatera društva, ki zbirajo denar za tovrstne raziskave, in dejala, da je to še en dokaz, kako lahko včasih odgovore na najtežja vprašanja najdemo tik pred nosom. A glavne zasluge pri vsem skupaj ima njuna hčerka. »Zdelo se mi je zabavno slišati, kaj si o tej hudi bolezni misli moja hčerka,« je povedal Michael in jo preprosto vprašal. Ko je prišel v laboratorij, je malce iz zabave namazal antibiotično kremo na majhno izrastlino na svojem obrazu. Izrastlina je kmalu izginila in začel se je poglabljati v proces. Ugotovil je, da lahko antibiotiki ustavijo napredovanje raka, tako da ustavijo produkcijo mitohondrijev. Brez njih se rakaste celice namreč ne morejo razmnoževati. Prav osnovne rakaste celice, ki so najbolj smrtonosne, imajo namreč veliko mitohondrijev, antibiotiki pa jih tako ustavijo. Dobro je tudi, da ti antibiotiki ne vplivajo na zdrave celice.

»Zdelo se mi je zabavno slišati, kaj si o tej hudi bolezni misli moja hčerka.« Michael Lisanti

Testiranja so pokazala, da lahko določeni antibiotiki ustavijo širjenje rakavih celic in to na dokaj poceni in varen način. Kmalu naj bi ekipa svojo teorijo začela testirati na ljudeh, trenutno pa še iščejo denarna sredstva. Ne gre le za to, da lahko preprečijo širjenje bolezni, ampak bi lahko »izdelali« preventivo pri ljudeh, ki imajo večjo možnost, da zbolijo za rakom. Pomembno je poudariti, da so podobne študije že opravljali. Pokazalo se je, da so pacienti s smrtonosno obliko raka na pljučih živeli dlje, če so jemali antibiotike, v nekaterih primerih so tumorji popolnoma izginili, ko so pacienti jemali doksiciklin, a so drugi raziskovalci tega področja previdni z izjavami. Poskus je bil namreč narejen v laboratoriju in ni nujno, da bo deloval tudi pri ljudeh.

Po drugi strani je eden vodilnih raziskovalcev, dr. Matthew Lam, dejal, da študija obeta veliko, in čeprav še ni preizkušena, ima lahko orjaške posledice pri zdravljenju raka. »Zato je tako pomembno, da se nenehno vlaga v raziskave in nove ideje,« je še dodal dr. Lam. Starša sta Camilli priznala vlogo v študiji in jo vpisala kot soavtorico raziskave. In še posebej poudarila, da je pametno, da starši vsaj tu in tam poslušajo svoje otroke.