Zdravje

Je pacient umrl zaradi gripe?

Sašo Avramovič
21. 1. 2015, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V splitski bolnišnici naj bi v ponedeljek zjutraj zaradi posledic virusne infekcije, najverjetneje gripe, umrl pacient. Če bodo zares potrdili, da je umrl zaradi posledice gripe, bo to prvi tovrstni smrtni primer na Hrvaškem v letu 2015.

Arhiv Svet24

»Gre za mlajšega človeka, ki je bil do zdaj, kot smo izvedeli od družine, popolnoma zdrav. Potem ko je imel doma nekaj dni povišano telesno temperaturo, je bil v soboto sprejet na kliniko za pljučne bolezni bolnišnice Split. Zaradi njegovega zdravstvenega stanja je bil opravljen konziliarni pregled internista,« je dejal doc. dr. Nenad Karanović, vodja klinike za anesteziologijo, reanimatologijo in intenzivno medicino v bolnišnici Split.

Arhiv Svet24

Karanović je dodal, da se je pacientu po tem pregledu stanje drastično poslabšalo in je bil s hudo pljučnico premeščen na intenzivni oddelek. »Čeprav smo opravili vse ukrepe zdravljenja, ki jih moderna medicina pozna, se je pacientovo stanje izredno hitro poslabšalo. Priključili smo ga na respirator, njegovo stanje pa se ni izboljšalo. V soboto zvečer smo pacienta priključili tudi na ECMO-napravo, a tudi to ni dalo rezultata.« Pacientova telesna temperatura na intenzivnem oddelku se sicer ni zvišala nad 38,5 stopinje, kljub temu pa se stanje ni izboljšalo.

Arhiv Svet24

»Postopno je prišlo do odpovedi vseh organov, zaradi tega pa je nato tudi umrl. Pacientovo kri smo poslali na testiranje v Zagreb, iz tega pa bomo najverjetneje tudi izvedeli vzrok smrti. Sumimo, da je umrl zaradi virusne infekcije, med te pa spada tudi gripa,« je še dejal Karanović in zaključil: »V bolnišnici delam že več kot trideset let, vseskozi na intenzivnem oddelku. Ne spominjam se, da bi se kakemu pacientu zdravstveno stanje iz minute v minuto tako drastično slabšalo.«