Zdravje

Bodite pozorni, če kašljate

M. Ć.
17. 1. 2015, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Da bi lahko ustrezno ukrepali ob pojavu kašlja, je treba vedeti, kakšen kašelj nas muči. V osnovi gre za dve obliki kašlja, in sicer poznamo suh kašelj (neproduktiven, dražeč) brez izkašljevanja sluzi in moker kašelj (produktiven) z izkašljevanjem sluzi.

Thinkstock

Suh kašelj
To je kašelj brez izmečka. Z njim poskuša telo zdraviti vnetje, vendar pri tem ni uspešno. Ker ga je pogosto težko nadzirati, lahko postane zelo dražeč in neprijeten. 

Moker kašelj
Tako imenujemo kašelj, ki proizvaja sluz. Kot pove že ime, je za telo izjemno koristen, saj se s sluzjo iz telesa izločijo mikrobi in patogene snovi. Preprečevanje tovrstnega kašlja lahko vodi celo v nadaljnjo bolezen. 

Lajajoči kašelj
Ta je običajno pridružen oteženemu, zelo glasnemu vdihovanju zraka ter hripavosti in je posledica oteženega prehoda zraka skozi predel grla. Prehod je otežen zaradi otekanja sluznice ali skrčenja mišic v področju glasilk oziroma neposredno pod ali nad njimi.