Zdravje

Kako do kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih pridelkov in izdelkov po ugodni ceni

Sašo Avramovič
16. 1. 2015, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenci se vse bolj zavedamo pomembnosti in nujnosti domače in ekološke pridelane hrane, dejstvo pa je, da za mnoge nakup tovrstnih živil predstavlja (pre)velik finančni zalogaj. Prav zaradi tega je v prestolnici zaživel projekt Nakupujmo skupaj ceneje, katerega vodja je Uroš Bric, projekt pa so začeli uresničevati pred dvema letoma.

Nikola Miljković/M24

Pri projektu gre za preprosto zamisel, da se kupci ekoloških in lokalnih živil povežejo in na ta način ceneje kupujejo skupaj. Kot pravijo v društvu EKO TIM, v sklopu katerega deluje projekt Nakupujmo skupaj ceneje (izvajati so ga začeli decembra 2013), je »glavni cilj projekta omogočiti nakup kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih pridelkov in izdelkov po ugodni ceni, ki je hkrati pravična za kmeta.« Obenem aktivno sodelujoči pri projektu v večji meri sodelujejo na prostovoljni osnovi. »Gre za neprofitni projekt,« pravi Bric.

Nikola Miljković/M24

»Takoj po dostavi, čez par dni, posredujemo našim uporabnikom tudi anketo, s katero preverimo zadovoljstvo naših članov z vsakim kmetom.« Uroš Bric, vodja projekta Nakupujmo skupaj ceneje

Vsak, ki želi postati njihov član, se mora najprej registrirati oziroma včlaniti v skupino na njihovi spletni strani www.nakupujmoskupaj.si, kar je brezplačno. Na tej strani lahko nato izbiramo med pestro ponudbo pridelkov in izdelkov z ekološkim certifikatom in/ali certifikatom Demeter, pridelki v ekološki preusmeritvi (brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev), izjemoma pa tudi med pridelki iz integrirane pridelave. V obliki skupinskega nakupa lahko vsak član v skupini naroči različne vrste ekoloških in lokalnih živil s kmetij iz vse Slovenije. Med tovrstna živila spadajo sezonska zelenjava in sadje, žita, med, mlečni izdelki iz kozjega, ovčjega in kravjega mleka (sveži sir, jogurt, skuta …), moke, hladno stiskana olja in še veliko ostalega. V društvu EKO TIM obenem poudarjajo, da cilj projekta niso brutalni popusti (kjer so lahko popusti tudi zavajajoči), »saj bi to lahko razvrednotilo kakovost omenjenih živil, temveč doseči sprejemljivo ceno na dolgi rok tako za kupce kot tudi ponudnike.«

Tovrstni nakupi sicer potekajo po vnaprej določenem terminskem redu, ko se naročila odprejo, pa se o tem vse člane tudi obvesti po elektronski pošti. Naročila se praviloma zbirajo pet do šest dni, na vsaka dva do tri tedne oziroma od 14 do 21 dni.

In po uspešnem nakupu na spletni strani nato sledi še »uradni« nakup ob dostavi, ki jo, kot opisuje Bric, organizirajo približno enkrat na tri tedne. Zadnja je bila na vrsti to sredo, udeležila pa se jo je tudi naša ekipa. Na Stari tržnici Šiška v Ljubljani je sodelovalo 15 kmetij iz vse Slovenija in ena kmetija iz Hrvaške.

Nikola Miljković/M24

Opazili smo lahko veliko nasmejanih in zadovoljnih kupcev, ki so prišli po tisto, kar so nakupili na spletni strani, poleg tega so se lahko tudi pogovarjali s člani kmetij in tako dobili vse potrebne informacije iz prve roke. »Takoj po dostavi, čez par dni, posredujemo našim uporabnikom tudi anketo, s katero preverimo zadovoljstvo naših članov z vsakim kmetom. Na podlagi tega nato tudi mi kot organizatorji pri naslednji dostavi upoštevamo odzive,« nam je še povedal Bric in dodal, da trenutno dostave potekajo samo v prestolnici, v prihodnje pa bo mogoče projekt zaživel tudi v drugi večjih slovenskih mestih. Naslednja dostava je sicer predvidena v prvi polovici naslednjega meseca na isti lokaciji, na Stari tržnici Šiška.