Zdravje

Začela se je sezona pojavljanja cvetnega prahu v zraku

STA
14. 1. 2015, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da se je že začela sezona pojavljanja cvetnega prahu v zraku. Prisoten je cvetni prah leske in jelše, v Primorju tudi cvetni prah cipresovk. Najbolj občutljivim posameznikom zato NIJZ svetuje, naj pozorno spremljajo informacije o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom.

Do 20. januarja bo po napovedih NIJZ koncentracija cvetnega prahu leske večinoma nizka, občasno ponekod tudi nekoliko višja. V zraku bodo še posamezna zrna cvetnega prahu jelše in cipresovk. Vsem, ki so alergični na cvetni prah, NIJZ svetuje, naj spremljajo spletni dnevnik cvetnega prahu.

S pomočjo spletnega programa lahko ugotovimo, katere vrste cvetnega prahu so prisotne v zraku na območju, kjer se nahajamo. Informacije, ki jih ponuja splet, ne nadomestijo alergološkega testiranja, ki ga opravi zdravnik, je pa lahko v oporo pri samoopazovanju in preventivnem obnašanju, poudarja NIJZ.

Zelo visoko alergen je sicer cvetni prah breze, ciprese, trave, oljke in ambrozije, visoko alergen je cvetni prah krišine in pelina, srednje visoko alergeni so leska, jelša, jesen, gaber, platana, hrast, trpotec in pravi kostanj, nizko alergeni pa topol, vrba, javor, kislica, bezeg in metlikovke oz. ščirovke.

Zelo nizko alergen je cvetni prah tise, bresta, oreha, divjega kostanja in hmelja, cvetni prah iglavcev razen ciprese pa ni alergen.