Zdravje

Si znate pravilno očistiti zobe?

Monika Kubelj
13. 1. 2015, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Si predstavljate, da vas na poslovnem sestanku sogovornik odbije zaradi ustnega zadaha? Ali da na zmenku vse mine zaradi slabo umitih zob?

Thinkstock

Vsakodnevno umivanje zob nam mora tako zlesti pod kožo, da brez tega opravila preprosto ne moremo od doma. Zobne obloge, zadah in videz slabe ustne higiene gotovo niso korak k uspešni zvezi ali poslu. Predstavljajo lahko tudi tveganje za resne zdravstvene zaplete. A ne samo umivanje, potrebno je tudi ščetkanje ter izbira prave zobne ščetke in nitke.

Dobra ustna higiena, ki obsega ščetkanje zob pred zajtrkom in po njem ter pred spanjem in vsakodnevno uporabo zobne nitke za odstranitev zobnih oblog, lahko uspešno preprečuje zobno gnilobo na gladkih površinah. Imejte to v mislih, ko se vam kdaj ne ljubi in bi ta obred najraje preskočili. Nitkanje zob je še toliko pomembnejše pri ljudeh z občutljivimi ali razbolelimi dlesnimi – za pojav takšnih bolezni pa imajo več možnosti kadilci in sladkorni bolniki.

Pomen pravilnega ščetkanja

Zakaj si moram vsak dan umivati zobe, je klasično vprašanje dveletnika, ki mu mama potem pove kakšno zanimivo zgodbo o črnih škratih. Odraslim pa bi moralo biti jasno, da gre za opravilo, s pomočjo katerega ohranjamo zdravje svojih zob in dlesni ter posledično zdravje celotnega telesa. O, ja, gnil zob je lahko tudi vzrok za zelo resne zdravstvene težave. S ščetkanjem preprečimo nastanek zobne gnilobe na zobnih površinah, z nitko pa očistimo tudi mesta, ki jih ščetka ne doseže. S spodbujevalnikom za dlesni z gumijastim nastavkom pa lahko odstranimo ostanke hrane izpod roba dlesni, notranje strani ustnic, lic, jezika in neba. Kot opozarjajo strokovnjaki, ki so sestavili Zdravstveni priročnik za domačo uporabo, se hrana lahko skriva tudi tam.

Končni cilj vsakodnevnega čiščenja zob je torej odstraniti zobne obloge s površine zoba. Le ustna voda in žvečilni gumi še zdaleč nista dovolj.

Ker pa je tehnik, ščetk in zobnih krem veliko, so nam v ambulanti Babit iz Ljubljane, kjer strokovno delo opravljajo zdravniki dentalne medicine Živo Bobič, Barbara Hojnik Anderlič, Sašo Judež in drugi, dali nekaj koristnih napotkov. Ko se odpravite med prodajne police, imejte v mislih, da naj ščetka ne bo pretrda.

Zlasti moški raje posegajo po trdi, ker so prepričani, da bo taka bolje in hitreje opravila z nesnago. Trda ščetka sicer ne bo obrabila sklenine, lahko pa pride do poškodbe mehkih tkiv (ustne sluznice in dlesni) zaradi agresivnega ščetkanja. Ena od študij pravi, da bi potrebovali 2500 let za odstranitev 1 milimetra sklenine samo z zobno krtačko. Tako da brez skrbi. Pomembno pa je, da ima ščetka primerno obliko, tako da lahko z njo dosežemo vse zobne ploskve, zlasti tiste za zadnjimi zobmi. Ščetka naj bo torej mehka, priporočajo zobozdravniki. In menjajte jo pogosto, recimo na dva meseca. Ščetine namreč s časom izgubijo elastičnost in slabše opravljajo svojo nalogo.