Slovenija

Svet za nacionalno varnost bo spregovoril o razmerah po napadih v Franciji

STA/J.P.
13. 1. 2015, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Člani sveta za nacionalno varnost, ki se bodo zvečer sestali v vladni palači, bodo razpravljali o varnostnih razmerah po terorističnih napadih v Franciji, se seznanili z aktualnimi ocenami pristojnih služb in govorili o morebitnih nadaljnjih potrebnih usmeritvah proti terorizmu, so za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja.

STA

Že zjutraj pa bo o varnostnih razmerah v EU po zadnjih dogodkih v Franciji na zaprti seji razpravljala parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Poročale bodo obveščevalne in varnostne službe.

Premier bo po končanem zasedanju sveta predvidoma tudi podal izjavo za javnost.

Francijo je pretekli teden pretresel niz terorističnih napadov. V sredo je dvojica napadalcev v Parizu napadla uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki je večkrat razburil muslimane z objavami karikatur preroka Mohameda, in ubila 12 ljudi. V četrtek je nato še en napadalec ubil policistko, v petek pa zajel talce v judovski trgovini. Drama se je po obsežnem policijskem posredovanju razrešila v petek, ko je policija ubila vse tri napadalce.

Slovenska vlada je že v četrtek razpravljala o varnostni situaciji po prvem terorističnem napadu v Parizu. Njen podpredsednik Boris Koprivnikar je po seji povedal, da je Slovenija sicer varna država, a vendarle na tovrstne teroristične grožnje ni imuna. Glede na to jih jemljejo zelo resno, je dejal Koprivnikar in napovedal sklic sveta za nacionalno varnost.