Zdravje

V UKC Ljubljana zaradi gripe in drugih respiratornih okužb prepovedali obiske

M.J.
12. 1. 2015, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaradi pojava gripe in drugih respiratornih okužb so v ljubljanskem kliničnem centru do preklica prepovedali obiske. Po njihovih informacijah je trenutno zaradi gripe hospitaliziranih več kot 20 ljudi.

STA

Če je pacient na paliativni oskrbi ali pa je njegovo zdravstveno stanje takšno, da bi bližina svojca pripomogla k izboljšanju njegovega zdravstvenega stanja, lahko lečeči zdravnik dovoli obisk ene zdrave osebe med 15. in 17. uro za 30 minut, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Pojasnili so, da ima ob hospitaliziranem otroku do 18. leta starosti pravico bivanja zgolj eden od staršev ali uradni skrbnik, ki mora biti zdrav. Tudi bolniki, ki so naročeni na nenujne posege, morajo biti za poseg zdravi, so zapisali na UKC.

Predstojnik klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Franc Strle je danes v izjavi za medije dejal, da je bolnikov z respiratornimi obolenji, predvsem odraslih, iz dneva v dan več. Infekcijska klinika je zato po njegovih besedah polna, nekateri pa morajo zaradi prezasedenosti prenočiti na hodniku.

Vedno več je tudi bolnikov z gripo, ki se po njegovih besedah med prebivalstvom običajno pojavi nenadno, nato pa se število obolelih veča dva do tri tedne. Višek doseže po približno štirih, šestih ali osmih tednih, ko začne število obolelih padati. "Nismo še na višku," je opozoril.

Gripa se je tokrat pojavila prej kot prejšnja leta in glede na isto obdobje lani je primerov okužb več. Strle je ob tem dejal, da bi že lahko govorili o epidemiji.

V zvezi z zdravljenjem pa je pojasnil, da s protivirusnimi zdravili za zdravljenje gripe ne zdravijo vsakega bolnika z gripo, temveč tiste, ki so zaradi teže bolezni sprejeti v bolnišnico. "Zdravilo predpišemo tudi tistim, ki sicer ne potrebujejo hospitalizacije, imajo pa dejavnike tveganja za težak potek ali zaplete pri gripi," je povedal.

Po njegovih besedah tiste, ki so zaradi gripe hospitalizirani, zdravijo s Tamiflujem. Takšnih je več kot 20, od tega so štirje v intenzivni enoti. "Tamiflu gotovo ni idealno zdravilo, da bi lahko rekli, zdaj bomo pa to zdravilo dali in bodo ljudje ozdraveli. Večina jih tako sama ozdravi," je pojasnil in dodal, da bi si želeli bolj učinkovito zdravilo.

Medtem ko je pri odraslih trenutno največ okužb z gripo, pri otrocih prednjačijo okužbe z respiratornimi sincicijskimi virusi in nekaterimi drugimi dihalnimi virusi, je še dejal Strle.