Zdravje

Bodite pozorni, da vam ne manjka tega

Monika Kubelj
17. 1. 2015, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Da vitamina D primanjkuje v vseh starostnih skupinah, dokazujejo različne študije. Kaj to pomeni za naše zdravje in počutje, pa se premalo zavedamo mi sami.

Thinkstock

Pri otrocih se njegovo pomanjkanje kaže v rahitisu, pri odraslih pa z večjim tveganjem za zlome. A ne le za zdravje kosti, vitamin D danes velja za 'prohormon', saj je bistven za življenje in zdravje v širšem pomenu. Kritično obdobje je predvsem jesensko-zimsko, ko je sončnih žarkov, s pomočjo katerih dodatno dobimo omenjeni vitamin, še manj. Največ pa boste za kosti storili, če boste poskrbeli, da telo dobi kombinacijo vitamina D3 in K2.

Vitamin D je ključnega pomena za naše zdravje. Mnoge bolezni in slaba zdravstvena stanja so povezani z njegovo nizko ravnjo v telesu. Posledično lahko slaba zdravstvena stanja odpravimo z dopolnjevanjem tega vitamina, ki je v lekarnah in specializiranih trgovinah dostopna v obliki kapljic ali tablet, najnovejša oblika pa je tudi pršilo, všečna zaradi okusa in trendovskega videza. Ločimo med vitaminom D3 in D2, je pa prvi učinkovitejši, čeprav so nekdaj menili, da sta si enakovredna. Danes nekateri zaradi njegovega splošnega pomanjkanja govorijo kar o pandemiji.

Kako ga dobimo?

Skrivnostni vitamin D se je torej izkazal za hormon. Vitamin D je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede tudi samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Že 10- do 15-minutno izpostavljanje soncu 2- do 3-krat na teden zadovolji človeške potrebe po vitaminu D. A žal ljudje veliko časa preživijo v zaprtih prostorih ali pa živijo na severnih zemljepisnih širinah, zato si dovolj vitamina D lahko zagotovijo le z ustrezno prehrano ali jemanjem vitaminskih dopolnil. Nekdaj so o vitaminu D govorili kot o vitaminu, ki ga ustvarja svetloba. Njegovo drugo ime je kalciferol, kar pomeni nesoč kalcij. Zakaj? Pospešuje namreč absorpcijo kalcija in sodeluje pri nastajanju kosti. Vitamin D opravlja veliko nalog v telesu in v zadnjih letih so se razkrile nove možnosti njegovega biološkega delovanja.

Ta vitamin se pretvori v aktivne oblike v jetrih in ledvicah. Glavni vzrok za njegov primanjkljaj pa je, kot že omenjeno, pomanjkanje izpostavljenosti soncu v zmernih količinah, saj je prav to glavni vir vitamina D za večino ljudi. Dobimo ga sicer tudi s hrano, a ga zelo malo živil naravno vsebuje zadostno količino, pa naj gre za odraslega človeka ali otroka. Žal je situacija vsako leto slabša. Največ vitamina D v prehrani lahko najdemo v ribjem olju, sardinah, lososu, tunini, mleku in mlečnih izdelkih.