Zabava

Rozi, Rozana združila legendo in slovensko pevko

Alesh Maatko
30. 1. 2015, 22.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Legendarni pevec zabavne glasbe iz Zadra, Duško Lokin, ki letos praznuje 45. obletnico glasbene kariere, z veseljem nastopa tudi v Sloveniji in tako navdušuje številne generacije.

Klemen Mohorko

Duško Lokin, pevec zabavne glasbe iz Zadra, je bil do 17. leta uspešen športnik, saj je igral tako nogomet kot rokomet. Širši javnosti je poznan kot samostojni glasbenik, čeprav je pred tem prepeval v skupini Kondori. Svojo prvo samostojno ploščo je posnel leta 1969, do danes pa je posnel 23 studijskih albumov in številne samostojne plošče.

Njegovi zvesti oboževalci ga poznajo po številnih hitih, kot so Netko te tajno voli, Znam da negdje živi žena, Da te vidim, pa da ozdravim, Oči pune suza, Bacila si prsten moj, Dobro jutro, Dalmacijo in mnoge druge.

Glasbenika sta skupaj naredila korak naprej in v Zagrebu posnela duet za pesem Rozi, Rozana, ki jo prepevata v slovenskem jeziku. 

A kot kaže, se bo tem melodijam pridružila še ena, ki jo prepeva s slovensko akademsko glasbenico in študentko orgel v Gradcu Anito Kralj. Njen talent je že pred časom odkril učitelj glasbe Božo Čobec iz skupine Rdeči dečki in ga »posredoval« Edvinu Fliserju, ki je takrat postal njen mentor. Danes je Anita že mlada dama, ki se poleg pevske kariere ukvarja s poučevanjem orgel, klavirja in petja ter vodenjem mešanega in otroškega pevskega zbora. V Slovenskih goricah je poznana tudi po Miklavževih koncertih. Letos bo zaznamovala 15 let glasbene kariere.

Ob Aniti bodo nastopili tudi Goran Karan, Klapa Puntamika iz Zadra, Edvin Fliser, Rdeči dečki, ansambel Rosa, Siniša Žunec in Anitina učenka Leja Leutgeb, ki je z Anitino pesmijo slavila na festivalu FeNS v Kopru. Ob tem jubileju se je Anita odločila, da bo zapela več pesmi iz svojih začetkov, ki so vzrok, da so jo ljudje vzeli za svojo. Seveda pa na koncertu ne bo manjkal niti Duško Lokin, ki je Anito pred kratkim povabil k sodelovanju, nad njo se je namreč navdušil ob njeni lanski prvi nagradi na medžimurskem festivalu v Čakovcu. Glasbenika sta skupaj naredila korak naprej in v Zagrebu posnela duet za pesem Rozi, Rozana, ki jo prepevata v slovenskem jeziku. Duško nam je ob tem zaupal, da mu je Anita pomagala pri izgovorjavi slovenskih besed in da gre za poseben duet, saj poteka v slogu dialoga. Z omenjeno pesmijo v originalni izvedbi je Lokin davnega leta 1976 nastopil na Slovenski popevki, nova izvedba pa je obema še posebej pri srcu.