Slovenija

VIDEO: Tragedija v Franciji - Alena je vzela gora

P.R.
23. 1. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čezsoča žaluje. Njihovega sovaščana, 28-letnega Alena Mlekuža, ni več. Med turno smuko v Franciji ga je vzel plaz.

facebook, Reuters

Iz Policijske uprave Nova Gorica so sporočili, da so bili v sredo popoldne obveščeni o hudi tragediji – smrti slovenskega državljana v francoskih Alpah. »Po ugotovitvah tamkajšnjih pristojnih služb se je nesreča zgodila okoli poldneva pri spustu z Vallée Blanche v občini Chamonix Mont Blanc so zapisali policisti.

facebook, Reuters

Sedmerica izkušenih, pripravljenih in dobro opremljenih smučarjev, ki jo je sestavljalo pet Slovencev in dva Šveda, se je odpravila na klasičen spust na sicer nezavarovanem in neoznačenem območju. Nesrečni 28-letnik je smučal pred svojo skupino in očitno na okoli 2300 metrih nadmorske višine sprožil plaz, ki ga je odnesel kar 400 metrov proti dolini. »Kljub intervenciji pristojnih francoskih reševalnih in drugih služb je bilo za slovenskega smučarja žal prepozno in je pred njihovim prihodom na kraj dogodka podlegel telesnim poškodbam,« so sporočili iz PU Nova Gorica.

facebook, Reuters

Drugih smučarjev iz skupine plaz k sreči ni odnesel in so se varno vrnili v Chamonix, včeraj popoldne pa je bil slovenski del skupine že na poti v Slovenijo. Črno novico so svojcem pokojnega Alena v Čezsočo sporočili slovenski policisti in tragedija, ki je Soški dolini spet vzela mlado življenje, je stresla spokojni vsakdan. Alen je bil mlad, perspektiven zdravnik, nazadnje je delal v izolski bolnišnici in je bil po naših informacijah tik pred specializacijo na področju ortopedije v Valdoltri. A ne samo kot zdravnik, pokojni Alen je bil perspektiven in življenja poln človek tudi v zasebnem življenju. »Skorajda ni športa v naravi, ki se ga Alen ne bi lotil. Bil je kolesar, hribolazec, več kot desetletje tudi raftarski vodnik in seveda navdušen smučar,« se spominja eden od znancev, ki kar ne more verjeti, da Alena ni več.

»Kljub intervenciji francoskih reševalnih in drugih služb je bilo za slovenskega smučarja žal prepozno.« PU Nova Gorica

Nihče pravzaprav ne more verjeti, da se je lahko zgodila takšna nesreča. »Alen je v Francijo odšel s kolegi, samimi izkušenimi smučarji. Veliko so smučali po Kaninu in v Avstriji. Vedno so bili izjemno dobro pripravljeni in tudi opremljeni. Kaže, da je šlo res za tisti usodni trenutek, ko je Alen zapeljal čez kritično točko in sprožil plaz,« zaključuje naš sogovornik, še vedno pretresen zaradi novice in dejstva, da lahko usoda tako hitro vzame življenje.