Kultura

Spomin na poletje

Tilen Pajek
22. 1. 2015, 21.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Lokal Cameral bar v starem mestnem jedru Kopra gosti fotografsko razstavo avtorja Željka Varmuža, ki nas spomni na premočeno poletje 2014.

Lansko meteorološko nenavadno poletje je Željka Varmuža, člana Foto kluba Portorož, pripeljalo do zamisli, da bi priložnost izkoristil za fotografski projekt. Zagrizeni fotograf, ki se s to dejavnostjo intenzivno ukvarja od leta 2003, se je v deževju odpravil na ulice starega mestnega jedra in fotografiral.

»Marsikomu dež pomeni težavo, ker ga zmoči in delo pri tem ni ravno enostavno. Vendar so tudi take razmere primerne za ustvarjanje dobrih fotografij,« nam o sporočilu razstave pove Željko. Na fotografijah, ki prikazujejo premočene ulice in druge predele Kopra, so vidni tudi ljudje, a so njihove podobe zamegljene, saj jim je želel zagotoviti anonimnost.

»Ker pri fotografiranju ljudi vdiraš v njihovo zasebnost, so fotografije večkrat nezaželene in sporne, zato se mi je porodila misel o motni podobi,« pojasni sogovornik. Sicer po rodu Mariborčan ima rad to obmorsko mesto in z veseljem zahaja v Cameral na Čevljarsko ulico, kjer so trenutno na ogled tudi njegove fotografije. »Tam se počutim nekoliko mlajšega, saj je praktično edini lokal, v katerega zahajajo mladi z ogromno umetniških in ustvarjalnih idej,« zaključi avtor razstave.