Svet

Epidemija ebole na prelomnici, novih okužb vse manj

M.J.
22. 1. 2015, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Smrtonosna epidemija ebole se v treh zahodnoafriških državah, ki jih je najbolj prizadela, pomembno upočasnjuje, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ministrstvo za zdravje v Sierri Leone je temu danes dodalo še novico, da so uspeli iz okrožja na vzhodu države, ki je bilo epicenter izbruha ebole, smrtonosni virus izkoreniniti.

Arhiv Svet24

Po zadnjih podatkih WHO je ebola od decembra 2013 do 18. januarja terjala 8626 življenj, skorajda vse v zahodni Afriki. Zabeleženih je bilo 21.689 primerov okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A čeprav gre za daleč najhujši izbruh ebole doslej, je analiza podatkov sedaj vendarle razkrila pozitiven trend. Število novih primerov ebole namreč v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone vztrajno pada. V Liberiji, kjer so na primer avgusta in septembra ob vrhuncu epidemije beležili 300 novih primerov tedensko, so jih minuli teden zabeležili le osem.

WHO je obenem v sredo sporočil, da so omenjene tri države, ki so imele zelo pomanjkljivo zdravstveno infrastrukturo, kar je še dodatno otežilo boj proti eboli, sedaj po zaslugi mednarodne pomoči ustrezno opremljene in imajo zadostne kapacitete za izolacijo in zdravljenje okuženih.

Še ena pozitivna novica je danes prišla iz Sierre Leone. Tamkajšnje oblasti so namreč sporočile, da v okrožju Vzhodni Kailahun v zadnjih 42 dneh, vse od 11. decembra, niso zabeležili nobenega novega primera okužbe z ebolo. To pomeni, da je v tem okrožju virus premagan oziroma izkoreninjen.

Prav na območju Kailahuna se je sicer virus ebole po ugotovitvah strokovnjakov prvič iz sosednje Gvineje razširil v Sierro Leone, poroča AFP.