Svet

Netanjahu se bo odzval povabilu ameriškega kongresa, a z Obamo se ne bo srečal

M.J.
22. 1. 2015, 21.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je po poročanju tujih tiskovnih agencij odzval sredinemu povabilu predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa Johna Boehnerja, naj obišče ZDA in nagovori oba domova kongresa. Netanjahu v Washington prihaja 3. marca. Iz Bele hiše so že sporočili, da se s predsednikom ZDA Barackom Obamo ne bo sestal.

Sueddeutsche.de

Boehner je s povabilom, ki ga je na Netanjahuja naslovil mimo vlade, dvignil veliko prahu v Beli hiši in na State Departmentu. Čeprav je jasno, da premierju Izraela nihče ne odreka dobrodošlice, so tako v Beli hiši kot na sedežu ameriške diplomacije menili, da se tako pač ne dela. Diplomatski protokol zahteva, da je vlada države obveščena o obisku nekega premierja.

Kot je k temu danes še dodala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan, gre za "dolgo prakso in načelo", da se predsednik ZDA v času volilne kampanje v neki državi ne sestaja niti s kandidati niti s trenutnimi voditelji. Ker bodo v Izraelu 17. marca parlamentarne volitve, se tako z Netanjahujem 3. marca ne bo sestal.

Netanjahu se sicer v ameriškem kongresu verjetno počuti že skoraj kot doma, saj ga je doslej čast, da nagovori oba domovoma kongresa, doletela že dvakrat in je tako na ravni nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla. Republikanci ga tokrat vabijo zato, da jim pove, kako nevarna so jedrska pogajanja med Iranom ter peterico članic Varnostnega sveta ZN in Nemčijo.

Kongresniki obeh strank želijo sprejeti nove sankcije proti Iranu, čeprav pogajanja še potekajo. Obama je zagrozil, da bo na to vložil veto, saj ne vidi nobenega smisla v tovrstnem miniranju diplomatskih prizadevanj, dokler vse možnosti za mirno rešitev niso izčrpane.

Boehner je urnik celotnega kongresa prilagodil izraelskemu premierju ter za dan govora določil 3. marec. Netanjahu se namreč želi v Washingtonu udeležiti letne konference največjega izraelskega lobija v ZDA, Ameriško-izraelskega odbora za javne zadeve.