Svet

Rudarji prekinili stavko

STA
22. 1. 2015, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rudarji rudarskega podjetja Trepča pri Kosovski Mitrovici so danes prekinili stavko, ki so jo začeli v torek, in prišli iz jame. Kot so se odločili, bodo z delom zaenkrat nadaljevali in dali kosovskim institucijam čas, da najdejo rešitev za prihodnost rudnika, poročanje kosovskih medijev povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Reuters

Da je stavka rudarjev Trepče uradno prekinjena in rudarji prihajajo iz jame, je danes popoldne sporočil tiskovni predstavnik rudnika Musa Mustafa. Ob tem je posebej izpostavil, da stavka ni končana, ampak le prekinjena, da se da oblastem čas za iskanje rešitve. Tanjug poroča, da so rudarji stavko prekinili za mesec dni, medtem ko Al Jazeera Balkans poroča o petih mesecih.

Rudarji so začeli stavkati v torek, ko je kosovska vlada vsaj zaenkrat odstopila od načrtovanega podržavljenja Trepče. Priština se je za to odločila, potem ko je Beograd protestiral glede lastništva tega rudarskega podjetja.

Stavkajočim rudarjem, ki so protestno vztrajali več sto metrov pod zemljo, je nato v sredo zvečer pisal kosovski premier Isa Mustafa. Kot je zatrdil, vlada sprejema vse potrebne in mogoče ukrepe, da bi bil status podjetja rešen v interesu rudarjev in da ne bi prišlo do stečaja, ampak bi imelo podjetje razvojno perspektivo, piše Tanjug.

Kosovska vlada je v torek iz parlamentarne obravnave umaknila sporen osnutek zakona o javnih podjetjih, po katerem bi pod njen nadzor med drugim prišlo rudarsko podjetje Trepča, ki si ga lasti tudi Srbija. Vlada v Prištini se je tako odzvala na oster odgovor Beograda in mednarodne skupnosti.

Srbija, ki ne priznava neodvisnosti Kosova in si lasti 75 odstotkov Trepče, je opozorila, da bo poskus podržavljenja podjetja ogrozil pogovore obeh strani ob posredovanju EU v Bruslju.

Oblasti v Prištini sicer rudarjem zatrjujejo, od podržavljenja niso odstopile, ampak da morajo pred samim prevzemom lastništva preveriti vsa dejstva v zvezi z dolgovi podjetja Trepča.