Slovenija

Sprememba lokacije?

Polona Krušec
22. 1. 2015, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V začetku lanskega študijskega leta je upravni odbor Univerze v Novi Gorici sprejel odločitev, naj se kampus gradi v Vipavi. Ta izbira pa ni pogodu prav vsem.

STA

Vipavska občina je ponudila ugodno zemljišče, veliko skoraj pet hektarjev, z možnostjo širitve, ki leži med reko Vipavo, škofijsko gimnazijo in domom starejših občanov Pristan. Da bi lahko dejansko gradili, se mora zgoditi še najpomembnejše – občina Vipava mora do marca spremeniti namembnost zemljišča in poskrbeti za poplavno varnost. Gre namreč za poplavno območje, ki ga je treba primerno sanirati.

Facebook

Župan Vipave Ivan Princes je povedal, da pospešeno opravljajo študije in raziskave. Za kampus so se sicer borile še štiri pravne osebe, ki so ponudile tri lokacije v Novi Gorci, eno v Ajdovščini in eno med Sežano in Lipico. Vipava je bila izbrana, ker ustreza vsem karakteristikam in omogoča začetek hitre realizacije.

Minule dni je svoje razmišljanje o lokaciji postavitve kampusa javno podal Matjaž Nemec. Poslanec v državnem zboru iz Bilj pri Novi Gorici je javno pismo naslovil tako na župana Mestne občine Nova Gorica kot tudi na rektorja Univerze v Novi Gorici. Sporočil jima je, naj vse moči usmerita v to, da bi se kampus gradil v Novi Gorici.

O univerzi ne piše le kot o izobraževalni ustanovi, ampak kot o generatorju napredka. »Še posebej v času velike gospodarske in finančne krize je ključnega pomena, da imajo ta območja trdne temelje, katerih 'stražni stolp' predstavlja prav izobraževanje,« pravi Nemec. Nadaljuje, da v krizo lahko zagrizemo le z mehanizmom pravilnega in dobro urejenega izobraževalnega sistema.