Črna kronika

Vojni veteran v morilskem prijemu policista

robert.marin@svet24.si
22. 1. 2015, 19.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je začelo sojenje Ladislavu Trohi, ki mu tožilci očitajo, da je ob deložaciji litijske družine Vaskrsić poskušal policistom preprečiti, da bi ga pridržali.

STA

Troha je bil 16. marca 2012 med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrskić zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod - Kanalizacija. Takrat je na vrata družinske hiše Zorana Vaskrsića v Litiji v spremstvu modrih angelov potrkal izvršitelj Boris Letnar, aktivisti gibanja 15. oktober pa so deložacijo poskušali preprečiti z živim ščitom, a brez uspeha.

Veteran vojne za Slovenijo si je kazenski pregon prislužil, ker naj bi bil med najbolj srboritimi aktivisti. Ko so ga trije varuhi postave zaradi neupoštevanja ukazov povlekli iz množice, se je po navedbah tožilstva začel fizično upirati, zaradi česar se je po tleh »zložil« eden od policistov. Možje v modrem so Troho umirili šele z uporabo prisilnih sredstev in ga začasno pridržali. Za poskus preprečitve uradnega dejanja mu po 3. odstavku 299. člena grozi do pet let zapora.

Troha trdi, da gre za nezakonit postopek

Včeraj je Troha v svojem zagovoru večkrat poudaril, da gre za nezakonit sodni postopek. »V Litijo sem šel kot veteran vojne za Slovenijo in demokrat, branit osnovne človekove pravice,« je med drugim dejal. Po njegovih besedah so policisti in izvršitelj vedeli, da deložacija ni potrebna, ker je Vaskrsić že prej sam izpraznil hišo in se odselil. »Novi lastnik bi nas kvečjemu lahko tožil za motenje posesti,« je ob tem zaključil Troha. »V Litiji je šlo za eklatanten primer ustrahovanja prebivalcev Slovenije. Kaj se zgodi, če ne plačaš ene položnice? Gre ti hiša!« je še dejal Troha.

Obdolženi je ostro zanikal, da bi bil nasilen do policistov. Ravno nasprotno, policisti so Troho menda s strokovnimi prijemi skorajda zadavili. »Nisem se aktivno upiral, boril sem se za lastno življenje! Tak prijem, kot so ga uporabili policisti, je v Združenih državah prepovedan,« je pojasnil, na vprašanje zagovornika, kako se je počutil, ko so ga policisti davili, pa je odvrnil: »Bil sem osupel, da me je tako nečloveško zagrabil. To ni strokovni prijem, to je morilski prijem!«

V isti zadevi se je na zatožni klopi znašel tudi Benjamin Radovan, ki pa je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku julija lani in si na podlagi dogovora s tožilstvom pribarantal eno leto pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let.