Zabava

Balkan in Slovenija v solzah

M.J.
23. 1. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Zagrebu je v 67. letu starosti umrl glasbenik Kemal Monteno. Glasbenik, ki se je rodil v Sarajevu, je po boju z boleznijo umrl v kliničnem centru.

M24, Mediaspeed

Kemal Monteno je v zadnjih letih trpel zdravstvene težave, ki so bile posledica sladkorne bolezni. Prestal je operacijo srca, decembra lani pa so mu v Zagrebu presadili ledvico. Monteno se je rodil 17. septembra leta 1948 v Sarajevu, kjer je leta 1967 začel svojo bogato in uspešno kariero z nastopom na festivalu Vaš šlager sezone.

M24, Mediaspeed

Od takrat je bil ljubljenec festivalskega občinstva v Sarajevu, saj je redno prejemal nagrade kot izvajalec, avtor glasbe in besedila. Po prvi festivalski uspešnici Lidija, ki je bila v nekdanji skupni državi veliki hit, so se vrstile številne uspešnice Sarajevo, ljubavi moja, Zemljo moja in mnoge druge. Posnel je 15 albumov, pri čemer je bil pogosto ne le izvajalec, temveč tudi avtor glasbe in besedil.

M24, Mediaspeed

Veljal je za lirskega avtorja, ki rad prepleta tradicionalne pesmi iz BiH sevdalinke z italijansko popularno godbo. Sodeloval je s številnimi znanimi glasbeniki iz Hrvaške in BiH, kot so Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Neda Ukraden in drugi. Zapel je v duetih z Radom Šerbedžijo, Borisom Novkovićem in Danielo, ne nazadnje pa se je rad odpravil v našo deželo. »V Sloveniji se vedno počutim odlično, kot da bi bil doma, saj imam tu veliko prijateljev, predvsem v Ljubljani, kjer sem v devetdesetih letih bival dobrih šest mesecev,« nam je lansko leto ob gostovanju na radiu Aktual zaupal Kemal Monteno.

M24, Mediaspeed

Legendarni glasbenik, ki se je takrat pripravljal na svoj veliki solistični koncert v Novem mestu, je bil poln načrtov, predvsem pa se je veselil nastopa s predrago Heleno Blagne, za katero je že leta 1988 napisal pesem Jedna suza za nas dvoje. S prvo damo zabavne glasbe je imel še več načrtov, saj si je želel za njo ustvariti še eno pesem. Toda zahrbtna bolezen mu je prekrižala optimistične načrte, svet glasbe pa je tako izgubil enega najbolj prepoznavnih glasbenikov nekdanje Jugoslavije. (am | foto: M24, Mediaspeed)

M24, Mediaspeed