Slovenija

Cenejše gorivo, to že, ampak prevoz še vedno enako drag

STA / T.C.
11. 1. 2015, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V zadnjem letu so se cene goriva, ki predstavlja visok strošek v strukturi stroškovne cene prevoznikov, občutno znižale. A Robert Sever z GZS opozarja, da cenejše gorivo zaradi stagnacije prevoznin v zadnjih letih in zvišanja ostalih stroškov, med njimi cestnin, vzdrževanja in zavarovanja, ne bo vodilo v znižanje cen prevoznin.

Arhiv Svet24
Armada tovornjakov skrbi, da imamo v trgovinah vsi vse.

V zadnjem letu se je maloprodajna cena dizelskega goriva znižala s 1,376 evra na 1,197 evra. "O zniževanju cen prevoznin zaradi cenejšega goriva ni mogoče govoriti. Seveda pa to ne pomeni, da prevozniki ne čutijo močnega pritiska s strani naročnikov na znižanje cen," je povedal direktor združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije Robert Sever.

Panoga prevozništva je sicer po Severjevih pojasnilih v nenehnem pritisku naraščajoče konkurence, v zadnjem času tudi nelojalne konkurence. Prevozniki so zaradi tega prisiljeni zniževati svoje cene, kar pa gre tudi na račun njihovega razvoja in investicij oziroma navsezadnje tudi kakovosti.

Arhiv Svet24

Panoga je, tako Sever, že nekaj časa pred velikim izzivom nenehne racionalizacije svojega poslovanja, iskanjem inovativnih storitev in potreb po povezovanju. Gre namreč za panogo, ki več kot 90 odstotkov svojega posla opravi v tujini, kjer so konkurenčne razmere neizprosne.

V podobnih razmerah se je znašel cestni potniški promet, kjer pa ključno vlogo igra država s svojimi ukrepi.

Kot pravi Sever, jih letos čaka pomemben razpis podelitve novih koncesij za izvajanje gospodarske javne službe javnega potniškega prometa, v združenju čakajo tudi na odločitve o integriranem javnem potniškem prometu.

Arhiv Svet24