Slovenija

SD tudi uradno vodi Dejan Židan

STA / T.C.
10. 1. 2015, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dejan Židan je na desetem kongresu SD v Celju danes tudi uradno prevzel vodenje SD. Za predsednika stranke ga je od 286 podprlo 252 delegatov, 11 jih je bilo proti. Za podpredsednico stranke so izvolili Tanjo Fajon, za podpredsednika pa Janka Vebra. Glavni tajnik stranke je postal Dejan Levanič.

Mediaspeed

Židan je stranki sicer predsedoval že od odstopa Igorja Lukšiča tik po evropskih volitvah maja lani. Stranko je popeljal na predčasne državnozborske volitve, na katerih so dobili le šest poslanskih mest, zatem pa še na jesenske lokalne volitve, kjer so zabeležili ugodnejši izid.

Mandat predsednika je Židan danes dobil za štiriletno obdobje oz. za čas do naslednjih parlamentarnih volitev. Po strankinem statutu se namreč volitve organov stranke na kongresu opravijo v šestih mesecih po volitvah v DZ. Tako velja tudi za druge vodstvene funkcije in organe stranke.

Vidni člani stranke so že pred kongresom napovedali, da se bodo kmalu sestali na klavzuri, na kateri bodo jasno definirali nadaljnjo pot SD.

Če so doslej imeli štiri podpredsednike, so danes po novem statutu izvolili samo dva. Evropska poslanka Tanja Fajon je s 142 prejetimi glasovi v tekmi za podpredsedniško mesto premagala nekdanjo kolegico v Evropskem parlamentu Mojco Kleva Kekuš, ki jo je podprlo 133 delegatov.

Velenjski župan in tudi dosedanji podpredsednik stranke Bojan Kontič je na glasovanju prejel 135 glasov in tako izgubil podpredsedniški dvoboj z obrambnim ministrom Jankom Vebrom, ki je prejel 141 glasov.

Z današnjim kongresom se po treh mandatih oz. skoraj desetih letih s funkcije glavnega tajnika SD poslavlja pomemben oblikovalec strankarske politike Uroš Jauševec. Za njegovega naslednika so delegati z 227 glasovi izvolili Levaniča, s čimer je Levanič močno premagal protikandidata Branka Verdeva. Levanič je že napovedal, da se bo z izvolitvijo umaknil z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Člani kongresa so danes že izvolili tudi nov nadzorni odbor, za predsednika nadzornega odbora in za člane novega predsedstva SD pa je potreben drugi krog.

KMA