Svet

Severna Koreja ponuja ZDA moratorij na jedrske poskuse

STA / T.C.
11. 1. 2015, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Severna Koreja je sporočila, da je pripravljena začasno ustaviti jedrske poskuse, če bodo ZDA odpovedale skupne vojaške vaje z Južno Korejo v letošnjem letu, je danes poročala uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Sporočilo z omenjeno ponudbo Pjongjanga so v petek posredovali ZDA.

Severna Koreja je v sporočilu ZDA predlagala, da naj slednja pripomore k omilitvi napetosti na Korejskem polotoku tako, da odpove skupne vojaške vaje v Južni Koreji in njeni bližini v letošnjem letu. Severna Koreja pa je "pripravljena v zameno začasno ustaviti jedrske poskuse, zaradi katerih so zaskrbljene ZDA", je navedla KCNA.

ZDA: Nov jedrski poskus bi bil jasna kršitev zavez Severne Koreje v več resolucijah ZN.

ZDA so pobudo obsodile kot posredno grožnjo. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je ocenila, da Pjongjang neprimerno povezuje rutinske vojaške vaje z možnostjo jedrskih poskusov.

Pjongjang je med letoma 2006 in 2013 izvedel tri jedrske poskuse, zaradi česar so Združeni narodi proti komunističnemu režimu uvedli sankcije. Južna Koreja pogosto izvaja vojaške vaje z ameriškimi silami, ki so sicer že vrsto let vir napetosti v odnosih med obema Korejama.

reuters