Slovenija

FOTO: Pogorel hlev, ovco zadušil dim

J. A.
6. 12. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V vasi Ratež pri Novem mestu je včeraj ponoči zagorel hlev, v katerem je imel 51-letni Marjan Rolih dva konja in tri ovce. Objekt je zgorel, dim pa je zadušil ovčko.

J. A.

Gasilci in vaščani so ostale živali rešili, je pa starejša kobila močno ožgana po vsem telesu, žrebica pa zaradi dima težko diha in kašlja. Obe je oskrbel veterinar. V požaru je nastalo za okoli 15 tisoč evrov škode, hlev je neuporaben, zgorelo je tudi nekaj sena.

J. A.

Rolih, ki sredi vasi živi sam, se je okoli pol enajste v četrtek zvečer vrnil iz službe v Novem mestu, dela za podjetje Metalimpex in trenutno delo opravlja v Revozu, kot navadno si je prižgal televizijo in zaspal. »Zbudil sem se, ko je v hišo vstopila sestra, ki živi v isti vasi in ima tudi ključ, saj se prej na trkanje nisem odzval. Tedaj so gasilci že končali delo.«

J. A.

»Hlev je bil star že 150 let, ampak streha je pa le bila. Sedemletno kobilo Uršo in 15-mesečno žrebico Lili sem ravno v soboto s pašnika prestavil na suho, prav tako ovco, ki se je pripravljala na kotitev. Ko bi vedel, kaj se bo zgodilo, bi živali pustil zunaj, tako pa je starejša kobila močno ožgana, pet dni stara ovca pa se je zadušila,« je povedal z veliko obžalovanja in sočutja do živali.

J. A.

Hudo mu je predvsem za kobilo, ki je s svojo žrebičko trenutno privezana pod prenovljenim kozolcem. Tega namerava gospodar v prihodnjih dneh obiti z lesom, da bosta nastala dva »boksa«, preživeli ovci pa je spustil na pašnik, kjer ima še dve drugi ovci in nekaj koz, ki jih je pri njem nastanila njegova sestra, tam je lesena hiška, kjer drobnica lahko najde zatočišče.

J. A.

Rolih obdeluje 7,5 hektarja veliko kmetijo, ki jo je prevzel od staršev, pri hiši so bili vedno konji, včasih še govedo in prašiči, odkar gospodari on, ima le konje in ovce, pove, da za veselje.

Gospodar meni, da bi lahko požar povzročil kratek stik na električni napeljavi, ki jo je pred tremi desetletji v hlev napeljal še njegov oče.

Gospodar je zvečer prišel iz službe in zaspal, požar je medtem uničil hlev.