Slovenija

Slovenija in ZDA na konzultacijah potrdili strateško partnerstvo in zavezniški odnos

STA/M.J.
4. 12. 2014, 21.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Generalni direktor za bilateralo in evropske zadeve veleposlanik Aleksander Geržina na energetskih konzultacijah gosti namestnico pomočnika ameriškega državnega sekretarja Robin Dunnigan, ki je zadolžena za področje energetske diplomacije. Gre za prvo tovrstno srečanje z ameriškimi predstavniki, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Mediaspeed

Na pogovorih na zunanjem ministrstvu sta sogovornika največ pozornosti namenila dvostranskemu sodelovanju, ki ga želita državi okrepiti. Pri tem sta izpostavila sodelovanje v gospodarstvu, pri regionalnih in svetovnih varnostnih vprašanjih ter sodelovanje med EU in ZDA.

Osrednji del pogovorov je bil namenjen področju energetske diplomacije, vključno z aktualnim dogajanjem in izidom Energetskega sveta EU-ZDA, ki je v sredo potekal v Bruslju in potrdil partnerski odnos med EU in ZDA na področju energetike.

Slovenski in ameriški sogovorniki so izmenjali poglede o aktualnih energetskih izzivih, zlasti o energetski varnosti ob ukrajinski krizi. Strinjali so se, da energetike ne bi smeli uporabljati kot orodje zunanje politike.

Ameriška stran se je seznanila z dejavnostmi Slovenije za krepitev energetskih povezav s sosednjimi državami v regiji in podprla vse aktivnosti, ki spodbujajo diverzifikacijo, virov, poti in dobaviteljev, ki je še posebej pomembna za vzhodnoevropske države.

Slovenija je poudarila, da je zanjo energetska varnost tesno povezana s prehodom v nizkoogljično družbo in vzpostavitvijo popolnoma integriranega energetskega trga EU. Slovenija podpira vzpostavitev energetske unije z ambiciozno podnebno politiko. Slovenija in ZDA sta potrdili pomen vodilnih vlog EU in ZDA v globalnih podnebnih pogajanjih in pri sklepanju novega svetovnega podnebnega sporazuma.

Na področju dvostranskega sodelovanja sta predstavnika obeh držav potrdila odlično sodelovanje na področju civilne uporabe jedrske energije in izmenjala mnenja o možnostih nadaljnje krepitve sodelovanja na drugih področjih energetike. Glede slednjih je Slovenija poudarila interes slovenskega gospodarstva za okrepljeno sodelovanje na področju obnovljivih virov energije, so še sporočili z MZZ.