Slovenija

Dobili leseno večnamensko dvorano

Svet24
4. 12. 2014, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

nizkoenergijska lesena večnamenska dvorana v Senožečah je ime dobila po prvem slovenskem dobitniku olimpijske medalje, sabljaču Rudolfu Cvetku.

Postavitev večnamenske dvorane se je v Senožečah zaključila že v začetku tega leta, občina Divača pa jo je pred dnevi tudi uradno odprla. Ker je dvorana dobila ime po domačinu, sabljaču Rudolfu Cvetku, prvem Slovencu z olimpijsko medaljo (dobil jo je leta 1912), so med slavnostne govorce povabili Sabljaško zvezo Slovenije, Klub slovenskih olimpijcev ter glavnega izvajalca del, družbo Jelovica.

Dvorana je za Senožeče pomembna pridobitev, tako za sosednjo šolo in vrtec kot za krajane, saj se bodo v njej dogajale športne in kulturne dejavnosti, prostore so dobili tudi lokalna društva in turistična pisarna. Celotna naložba je vredna 1,650.000 evrov, od tega je občina zagotovila 719.000 evrov, za del investicije pa je najela posojilo. Večnamenska dvorana sicer sprejme 250 ljudi. »Moderno zasnovana dvorana se dobro umešča v okolje, prostori v njej pa se prilagajajo funkciji,« so zapisali v družbi Jelovica, kjer so celoten projekt izdelali iz lesa in postavili v nekaj tednih. Energijsko varčna stavba se razteza na 1053 kvadratnih metrih površin, osrednja večnamenska dvorana pa je visoka kar 10 metrov. Zaradi velikih dimenzij, 33 metrov v dolžino in 28 metrov v širino, je bila postavitev stavbe statično izjemno zahtevna.

Strokovnjaki so pri konstruiranju objekta upoštevali zakonitosti energijsko varčne gradnje, obenem pa iskali konstrukcijske rešitve kot odgovor na lokalne vremenske razmere, kot je veter. Posebnost dvorane je sicer v tem, da je v celoti iz lesa. Tudi nosilni stebri in elementi strehe, ki so običajno izdelani iz jekla, so leseni in navznoter vidni, kar dvorano uvršča med redke pri nas, ki imajo vidno leseno notranjost. Za detajl spajanja velikih lesenih konstrukcijskih nosilcev, ki so ga v družbi prvič uporabili prav pri gradnji lesene dvorane v Senožečah, je Jelovica letos prejela priznanje za inovativnost Gospodarske zbornice Slovenije. Rešitev namreč pomembno optimizira leseno montažno gradnjo in tudi povečuje statično varnost velikih lesenih objektov.