Slovenija

Center CNC tehnologij

4. 12. 2014, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Medpodjetniškem izobraževalnem centru Šolskega centra Kranj so odprli Center CNC tehnologij. Gre za najsodobnejši center te vrste in tudi prvega v Sloveniji.

Na področju CNC-tehnologij si v Šolskem centru Kranj nenehno prizadevajo posodabljati izobraževalne programe. Njihov cilj je postati najmodernejši in najnaprednejši izobraževalni center sodobnih CNC-tehnologij v Sloveniji. Povezovanje med podjetjem HAAS, vodilnim svetovnim proizvajalcem obdelovalnih strojev CNC, in Šolskim centrom Kranj pa je zagotovilo, da bo gorenjska regija v bližnji prihodnosti pridobila veliko visoko usposobljenih strokovnjakov s tega področja.

Aleš Rogelj, profesor in vodja novega centra, je za Svet24 povedal, da odpirajo nove programe in že napredujejo na področju same CNC-obdelave. »Zdaj se ne osredotočamo več toliko na študente in dijake, ampak bomo začeli izobraževati tudi delavce iz proizvodenj. V sodelovanju z zavodom za zaposlovanje že potekajo prekvalifikacijski programi in uresničujemo našo vizijo,« je dodal.

Takšni centri sicer delujejo na vseh večjih univerzah po svetu, v Sloveniji pa je ta prvi. »Naši načrti so, da izobrazimo čim več CMC- operaterjev in programerjev ter poskušamo najti povezave s proizvodnjo in tako mogoče v prihodnosti opravljati tudi kakšno proizvodno dejavnost za partnerje iz industrije,« pravi Rogelj. V podjetjih namreč opažajo dokaj nizko raven znanja na tem področju, saj se CNC-tehnologija izjemno hitro razvija, tako da je potrebno stalno izobraževanje. Rogelj zato verjame, da bodo pomemben člen industrije.