Svet

Kijev in separatisti napovedali prekinitev ognja za 9. december

STA/M.J.
4. 12. 2014, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ukrajinske sile in proruski separatisti so se dogovorili za prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine s prihodnjim torkom, 9. decembra. Pogoji prekinitve ognja temeljijo na septembrskem dogovoru iz Minska, je sporočil ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Reuters

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Porošenko, so v Kijevu že pripravili ukrepe, ki bodo zagotovili izvedbo dogovora iz Minska glede "dneva tišine", ko naj bi obe strani položili orožje.

Ukrajina bo naslednji dan, torej v sredo, začela z območja spopadov umikati tudi težko orožje. Vendar le, če bodo prekinitev ognja spoštovali tudi proruski separatisti.

Tudi v samooklicani ljudski republiki Doneck so potrdili, da bodo spoštovali prekinitev ognja, kot je to določil dogovor iz Minska.

Uradno sicer ni bilo objavljeno, da dogovor iz Minska vsebuje tudi kak datum, kdaj naj bi začela prekinitev ognja veljati. Dogovor med predstavniki Kijeva in separatistov ter ob posredovanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je bil dosežen 5. septembra in opazovalci so pričakovali, da bo prekinitev ognja obveljala takoj, ne pa šele v decembru, še navaja AFP.

Po dogovoru je sicer nenehno prihajalo do kršitev in kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, je bilo od tedaj v spopadih med obema stranema ubitih kar tisoč ljudi.

Po ocenah uradnega Kijeva je na strani proruskih separatistov okoli 32.000 borcev, med njimi tudi okoli 10.000 ruskih vojakov. V Moskvi te obtožbe odločno zavračajo. Danes jih je ponovno zavrnil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.