Slovenija

Vse vrednejše v podjetju je v lasti Medisa

M. Leskovšek-Svete
4. 12. 2014, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Stečajna upraviteljica Nolika Alenka Gril naj bi do konca tedna opravila inventuro. Ta bo pokazala, koliko premoženja Nolik ima, če ga sploh je še kaj.

Popis premoženja kočevskega proizvajalca pohištva, podjetja Nolik, katerega stečaj je sredi novembra predlagala uprava družbe, bo pokazal, koliko premoženja Nolik sploh še ima. Lastnik vseh pomembnejših stvari v podjetju naj bi bila namreč farmacevtska družba Medis.

Kot nam je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič po pogovoru s stečajno upraviteljico na začetku tega tedna, je že zdaj znano, da je lastnik strojev in vseh drugih vrednejših stvari v podjetju farmacevtska družba Medis. Vodilno mednarodno podjetje za trženje zdravil na območju Balkana, katerega lastnik in direktor je Tone Strnad, ki naj bi bil z direktorjem Nolika Bojanom Dolarjem prek žena obeh tudi sorodstveno povezan, je Noliku, ko ta ni več dobil kreditov pri bankah, posodil veliko denarja. Z vknjižbo na lastnino Nolikovih strojev in vsega vrednejšega v podjetju je Medis formalnopravno gledano zavaroval svoje terjatve do Nolika. Hale so sicer menda še v Nolikovi lasti, a je glede na omenjeno in večmilijonski Nolikov dolg do bank in Eko sklada – samo temu naj bi Nolik dolgoval okoli 1,5 milijona evrov – realna vrednost podjetja nizka. 

Nolik je bil leta 2013 v prisilni poravnavi. Lastniki niso imeli denarja za dokapitalizacijo družbe, uprava pa se z upniki ni uspela dogovoriti o konverzaciji terjatev v deleže, delnem odpisu terjatev in odobriti dodatnih posojil. Prav tako ni bila uspešna pri dogovorih glede naložbe v kogeneracijo. Vse to je bil razlog, da so predlagali stečaj. 

Zaradi stečaja edinega velikega proizvajalca pohištva na Kočevskem je brez dela ostalo 160 delavcev, in tudi ti naj bi imeli terjatve do podjetja. Kot naj bi delavci povedali županu Prebiliču, jim Nolik dolguje še polovico regresa ter eno plačo in pol. Prihodnji mesec naj bi delavci dobili izplačano iz rezervnega sklada 1500 evrov, kar pa bo, kot se je bati, verjetno tudi vse.