Slovenija

Grozljivi konec Terezije M. iz Gorišnice

Žiga Kariž
5. 12. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Terezija M. je preminila letos poleti. Pri obdukciji naj bi odkrili, da je njeno telo polno poškodb, polomljene naj bi bile tudi številne kosti. S primerom sta se ukvarjala tako policija kot tožilstvo na Ptuju, kjer pa menijo, da za poškodbe obstaja logična razlaga. A vprašanje je, kje so poškodbe nastale. Nečakinja umrle s prstom kaže na dom za ostarele v Forminu.

osebni arhiv

Dom za ostarele v Forminu trenutno deluje na črno in ga obravnavajo inšpekcijske službe.

Simona Kostanjšek je svojo 78-letno teto, ki je bila delno nepokretna, za čas poletnega dopusta zaupala v varstvo domu za ostarele, ki deluje v Forminu pod okriljem podjetja Pollere, katerega osnovna dejavnost naj bi bili gradbeništvo, posredništvo in storitve.

Po devetih dneh so jo obvestili, da je bila njena teta premeščena v bolnišnico na Ptuju, kjer pa je po treh dneh na oddelku za kirurgijo preminila. Zdravniki so opravili obdukcijo, ki naj bi pokazala, da je 78-letna Terezija umrla zaradi poškodbenega šoka. Imela naj bi zlomljeni obe stegnenici, obe koleni in vratna vretenca ter podplutbe po obrazu in prsih.

Direktorica doma, ki trenutne deluje na črno, Danica Greif je nad izjavami ogorčena. Kot nam je povedala v telefonskem pogovoru, so Terezijo sorodniki pustili pri njih zato, da so lahko odšli na dopust. Ostarela gospa naj bi imela že ob prihodu na stegnu rano, ki jo je bilo treba redno oskrbovati, za to pa naj bi vsak drugi dan skrbela patronažna sestra. Čeprav naj bi zanjo primerno skrbeli, so Terezijo morali premestiti v bolnišnico.

Gabrijel Toplak, osebni arhiv

»Ker se je gospa slabo počutila, smo poklicali njeno osebno zdravnico, ki je predlagala, naj pokličemo rešilca. V bolnišnico na Ptuju so jo nato sprejeli zaradi suma okužbe z bakterijo in pljučnice,« nam je pojasnila Greifova. V pogovoru je dodala, da ima že vsega dovolj, in poudarja, da v tem primeru ni ne kriva ne dolžna, kar naj bi ugotovila tudi policija. »Če je prišlo do poškodb, kakršne ste opisali, potem niso nastale pri nas, ampak v bolnišnici,« je dejala.

A njene trditve so na tožilstvu na Ptuju potrdili le delno. Kot so nam sporočili, policija ni ugotovila znakov kaznivega dejanja, a zadeve še niso zaključili, saj od policije pričakujejo še dodatna obvestila. A kot nam je uspelo izvedeti neuradno, tudi dodatne policijske aktivnosti niso odkrile znakov kaznivega dejanja.

Gabrijel Toplak

Kaj se je torej dogajalo s Terezijo M., da je utrpela tako hude poškodbe in umrla?

Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi bila Terezija nezadovoljna z dejstvom, da so jo svojci strpali v dom, in naj bi svoj protest izkazovala s tem, da je zavračala hrano, se upirala oskrbi in se celo zvračala s postelje. Tako naj bi si večino poškodb zadala sama. A to je le neuradna razlaga. Tudi vzrok smrti naj v resnici ne bi bile poškodbe, ampak pljučnica. A ker bolnišnice ne smejo izdajati podatkov o pacientih, nam teh navedb ni uspelo potrditi.

A četudi je v primeru Terezije M. v domu v Forminu potekalo vse tako, kot nam je opisala direktorica, ostaja dejstvo, da je delovanje doma hudo sporno. Ustreznih dokumentov nimajo, ker delajo na črno, pa jih je že obiskala inšpekcija. Kot nam je povedala Branka Knafelc z Inšpektorata RS za delo, se trenutno z njimi ukvarjajo tako socialna kot delovna in zdravstvena inšpekcija. V preteklosti so jim izrekli že več kazni, tržni inšpektorat pa naj bi jim celo prepovedal delovanje. A podjetje je le formalno zamenjalo dejavnost in nadaljevalo po starem. Danica Greif nam je zatrdila, da potrebno dokumentacijo urejajo in nameravajo zadeve urediti. Trdi tudi, da nivo njihovih storitev ni vprašljiv. Z varovanci pa naj bi ravnali tako, kot da so doma, in naj bi se večina pri njih počutila dobro. Za ceno 20 evrov na dan naj bi v domu popolnoma poskrbeli za svoje varovance, nudili naj bi jim tudi oblačila, frizerja in osebno nego.