Slovenija

Okrožno sodišče sprejelo odločitev glede zahteve za sodno preiskavo primera Tritonis

U.K.
4. 8. 2014, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je sprejelo odločitev glede zahteve za sodno preiskavo v primeru prodaje zemljišča na Vojkovi cesti v Ljubljani podjetju Tritonis, so za STA pojasnili na omenjenem sodišču.

Thinkstock
Kako se je sodišče odločilo, še ni znano, saj odločba še ni bila vročena strankam. Zahtevo za sodno preiskavo primera Tritonis je na Okrožno sodišče v Ljubljani aprila letos vložila tožilka Blanka Žgajnar. V tej zadevi je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zoper Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, sodnega cenilca ter še eno osebo oktobra lani vložil ovadbo zaradi suma goljufije. Janković je takrat dejal, da je bila prodaja zakonita in je potekala na javni dražbi, notar pa je potrdil, da je pogodba pravno nesporna in da so imeli na občini več sto primerov takšnih prodaj.
Zgodba sega v leto 2009, ko je Mestna občina Ljubljana podjetju Tritonis prodala 1600 kvadratnih metrov parkirišča za približno milijon evrov. Podjetje je na zemljišču sicer želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je zemljišče pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje projektiranje.
Jankovića so v okviru zahteve za sodno preiskavo primera na sodišču zaslišali 10. junija, Jankovićev odvetnik Peter Čeferin pa je takrat dejal, da Janković absolutno ni kriv očitanega kaznivega dejanja goljufije.
Čeferin je takrat v izjavi povedal, da specializirano državno tožilstvo Jankoviću očita, da naj bi kaznivo dejanje goljufije storil tako, da je kupcu mestnega zemljišča, podjetju Tritonis, prikril dve okoliščini: da gre za funkcionalno zemljišče ter da je del zemljišča last ministrstva za obrambo. Janković pa je dejal, da je bilo zaslišanje zelo korektno ter da se je izrekel za nedolžnega.