Svet

Preiskavi strmoglavljenega letala MH17 so se pridružili še Malezijci

U.K.
4. 8. 2014, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na kraj strmoglavljenega malezijskega potniškega letala MH17 na vzhodu Ukrajine so danes prispeli tudi malezijski strokovnjaki.

Reuters
Pridružili so se nizozemskim in avstralskim strokovnjakom, ki že četrti dan preiskujejo območje strmoglavljenja in iščejo morebitne posmrtne ostanke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
"To je prvi dan, da so se ekipi pridružili Malezijci," so danes v izjavi za javnost zapisali na nizozemskem ministrstvu za varnost in pravosodje, a pri tem niso razkrili, koliko strokovnjakov danes dela na prizorišču strmoglavljenja.
Po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Twitterju ima ekipa znova težave z dostopom do prizorišča strmoglavljenega letala. Ovse, ki sicer spremlja preiskovalce, je med drugim še sporočil, da je danes na terenu več kot 100 strokovnjakov in posebej izšolanih psov, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.
Tako nadaljujejo iskanje posmrtnih ostankov in osebnih predmetov potnikov, ki so raztreseni na približno 20 kvadratnih kilometrih.
Po nekaterih navedbah bi operacija lahko trajala še tri tedne. Na Nizozemsko, ki vodi preiskavo in kjer poteka tudi identifikacija trupel, so doslej odposlali 220 krst s posmrtnimi ostanki žrtev.
Zahod in Kijev ocenjujeta, da so letalo z raketo najverjetneje sestrelili proruski uporniki, Rusija in separatisti pa pravijo, da bi to lahko storilo ukrajinsko vojaško letalo. Malezijsko letalo z 298 ljudmi na krovu je strmoglavilo 17. julija, preživel pa ni nihče.