Slovenija

Prestal kazen, sprememb pa ni

Simon Rosc
2. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vsi se verjetno spomnite Matica Munca. Psihologa, ki se je med sodnimi mlini znašel zaradi primera koroške deklice.

Kot pravi sam, mu takrat ni preostalo drugega, kot da krivdo prizna, sicer bi ga doletela še strožja kazen. Po dolgih osmih mesecih hišnega zapora se mu je včeraj ta končno iztekel. Vsakodnevna rutina poti v službo in vrnitve domov bo od tokrat nekoliko drugačna oziroma najverjetneje ne bo nikoli več rutina. Takoj ob našem srečanju nam je povedal, da sta ga med potjo v službo, ker je šel po nekoliko drugačni poti kot sicer, grabila panika in strah, po glavi pa so mu rojile misli, kot je: kaj počnem tukaj, saj vendar ne smem biti tu.


Dodal je:
»Potem pa sem se zavedel, da je moje kazni vendarle konec.« Še zadnjič smo ga pospremili v zloglasni in 170-odstotno zasedeni propadajoči zapor na Povšetovi v Ljubljani, kjer se je zglasil še zadnjič. Sledila je kava z ženo Jernejo, kjer je beseda tekla o socialno trpeči državi in še bolj trpečih posameznikih, ki so žrtev zbirokratizirane države. »Država je gluha za reveže in vse več socialno šibkih ljudi,« je dodal. Nato smo se spomnili tudi sojenja, zaradi katerega je Munc presedel hišni pripor. Povedal je: »Od septembra lani se ni zadeva na sodišču premaknila nikamor, kar je skrajno neprimerno. Zadeva se bo verjetno vlekla še leta, kar je grozljivo. Težava je verjetno tudi v finančni podhranjenosti slovenjgraškega sodišča, ker takšne obravnave veliko stanejo.«   

 »Od septembra lani se ni zadeva na sodišču premaknila nikamor.«

Matic Munc je spregovoril tudi o nekaterih nepravilnostih, ki so se mu pripetile med pristajanjem kazni: »Država sicer izvaja alternativno prestajanje zaporne kazni, a na pol. Jaz, na primer, nisem imel možnosti pogovora s psihologom, nisem bil zdravstveno pregledan pred prestajanjem kazni …« Ponovno je opozoril na slabo urejeno zakonodajo na področju prostitucije in dodal, da je Slovenija, kar se tega tiče »evropska Tajska«. Za konec je sledilo še srečanje s »hodečim ambasadorjem« Matthewom McVarishem, ki opozarja na razširjenost problema spolnih zlorab po svetu. V ta namen bo prehodil 32 evropskih prestolnic. Med svojim obiskom se je sestal tudi z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, a je povedal, da je bil razočaran, ker nista govorila o ničemer konkretnem, temveč samo o splošnih zadevah. Izjemno razočaran pa je tudi nad neurejenimi zadevami v Sloveniji na tem področju.

Za mnoge je Matic Munc žrtveno jagnje slabih zakonov na področju spolnih zlorab in popolnega pogroma države na tem področju. Koliko časa si bomo še zatiskali oči pred resnico in šokantnim številom naših otrok, ki so zlorabljeni dan za dnem?