Svet

Ciklon, ki je na Balkanu pustil razdejanje

Ž.K./STA
1. 8. 2014, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po Hrvaški, BiH, Srbiji in Črni gori je pustošil ciklon Melisa. Neurje, poplave in nesreče so za nekaj časa popolnoma ohromili države in zadali nov udarec že tako katastrofalni turistični sezoni.

STA/Arhiv Svet24/Facebook

Neurje je najprej zajelo jadransko obalo. Močan veter in obilno deževje sta povzročila nemalo preglavic. Poškodovana je bila kopica plovil, nekatera je bilo treba reševati. Številna obalna mesta so bila poplavljena, v Zadru in nekaterih drugih mestih so zabeležili rekordne količine padavin. Nad morjem so se vile vodne trombe. Zaradi hudourniške vode je bila neprevozna jadranska magistrala. Vremenska fronta se je nato preselila v notranjost. V Zagrebu so razglasili rdeči alarm. V Sisku in Čakovcu je padala toča.

STA/Arhiv Svet24/Facebook

Poplavljena so bila številna stanovanja in kleti. Zaradi vode v prostorih kontrole letenja na letališču Pleso je bil dve uri zaprt celo celoten zračni prostor nad Hrvaško. Policija je poročala o težavah v prometu na mestnih ulicah in v vseh večjih križiščih, na katerih je prihajalo do zastojev zaradi poplavljenih cestišč in podrtih dreves. Veter je odnašal predmete s teras lokalov. V Črni gori so bile poplavljene ulice večine krajev ob morju, v Srbiji pa so nevihte, ki so prispele s Hrvaškega, prizadele predvsem zahod države.

STA/Arhiv Svet24/Facebook

Zaradi zelo slabih vremenskih razmer so v sredo od 20. ure do davi zaprli za promet črnogorsko pristanišče Bar. O močnih neurjih so poročali tudi z območja Herceg Novega, kjer je pozno popoldne v samo desetih minutah padlo 25 litrov dežja na kvadratni meter. V Igalu pa je voda zalila več hiš. V Srbiji so plohe s točo med drugim prizadele Obrenovac, ki so ga opustošile že majske poplave. O močnem vetru in nalivih so poročali tudi iz Kraljeva, kjer je bila zaradi neurij za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo.