Kultura

Naslikali so 200 let zgodovine

RKT
1. 8. 2014, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Trbovljah so ponosni na zgodovino rudarjenja, a bojijo se, da otroci čez dvajset, trideset let sploh ne bodo vedeli, da je bil v Trbovljah nekoč rudnik. Tudi to je razlog, da se je skupina šestih umetnikov, ki deluje pod okriljem skupine TNM (Trbovlje novomedijsko mesto), odločila, da z rudarskim motivom poslika steno ob glavni cesti v Trbovljah, v neposredni bližini tržnice. Zoran Poznič, direktor Delavskega doma Trbovlje, mentor umetnikov, pravi, da želijo s poslikavo ohraniti podobo rudarjenja oziroma »knapovščine«.

RKT

Oziroma, kot je dejal: »Skozi svobodno umetniško interpretacijo poskušamo ohraniti, tudi na sarkastičen način, podobe iz naše preteklosti, torej teh 200 let naše zgodovine

RKT

Poslikavo so ustvarjali tri tedne, predvsem zaradi slabih vremenskih razmer; v dežju je seveda nemogoče ustvarjati poslikave na prostem, zato so morali izkoristiti tiste redke sončne dni. Že ko so ustvarjali poslikavo, so se ob njej ustavljali mimoidoči, jih večinoma pohvalili, dobili pa so tudi nekaj napotkov.

RKT

Poznič v smehu pove: »Morali smo spremeniti hunte oz. vozičke, opozorili so nas, da smo prej risali francoske, ki jih je bilo težko nalagati, zdaj imamo nemške. Pa domfrca oz. lokomotiva ni bila prava, zdaj je prava – madžarka. Tako da imamo veliko strokovnjakov, ki nam pomagajo, o naši zgodovini smo ob ustvarjanju izvedeli marsikaj novega.« A omenjena stena ni prva poslikava TNM-jevcev. Pred dvema letoma so poslikali trboveljsko centralno čistilno napravo v Bevškem. Na golih betonskih stenah so ustvarili zanimivo vodno-rečno podobo.

RKT